Leg de Oude Jan vast in een uniek boek.

VELP – In het oude hart van Velp gelegen staat de Oude Jan, een monumentale kerk van bijna 900 jaren oud. Een kerk die in vele Velpse harten en bijzondere plaats in neemt. 30 Augustus 2014 viert de kerk haar 900 jarige bestaan. 

u1n4cq402z33jlmm1gvrtayox
“Vrienden van de Oude Jan” kwamen in aanloop naar dit bijzondere feest, met het idee een speciaal boek uit te brengen ter ere van het 900 jarige bestaan.
Daarvoor hebben zij uw hulp nodig.
Voor het schrijven van dit speciale boek wat tevens gereed zal zijn voor de viering zoekt de stichting nog een aantal zaken waar ze met uw hulp in wil voorzien. De stichting is op zoek naar verhalen over de Oude Jan, foto’s van gebeurtenissen in en rond de kerk, unieke (familie)herinnering aan de oude Jan, ansichtkaarten, prenten, schilderijen, beschilderd aardwerk, handwerkjes met afbeeldingen van de Oude Jan, noem maar op.
hb7qb3k1pwkbzh118ca1o5s4r
Met behulp van al deze verhalen en producten wil men een zeer speciale, unieke uitgave maken over de geschiedenis en meer recente gebeurtenissen in en rond de Oude Jan.
Er zijn al vele verhalen, boeken en foto’s uitgebracht  over de van oorsprong Katholieke kerk met de naam Mattheuskerk, pas later werd deze kerk, tot vandaag de dag, Oude Jan genoemd. Vanaf 1576 de is de kerk eigendom van de protestante gemeente, die één keer in de twee weken nog een kerkdienst verzorgen, overige activiteiten worden verzorgd  en geregeld door de stichting Vrienden van de Oude Jan. 
yc2ho0ucp8drhipdtj1eh9npz
De oude Jan heeft in de loop der jaren, met steun van de stichting, al vele verbeteringen doorstaan, verbouwingen hebben plaats geworden, er zijn restauraties verricht aan onder andere de klok, de ramen, het koor gedeelte,  van de oude graven onder de kerk en er zijn sanitaire voorzieningen gebouwd. Deze veranderen zorgen er voor dat buiten de kerkdiensten diverse anderen activiteiten kunnen plaats vinden, Bijvoorbeeld concerten, rouw- en trouwdiensten, en exposities.
In 1841 werd  in de Kerkstraat de Grote Kerk in gebruik genomen, doordat de Oude Jan te klein werd bevonden door de grote aanwas van bewoners in Velp en een in bouwvallige staat verkeerde. In 1984 werd de stichting Vrienden van de Oude Jan opgericht door mensen die met pijn in hun hart de Oude Jan steeds verder in verval zagen raken. De stichting zet zich sindsdien met hart en ziel in voor de kerk samen met de vele donateurs die de stichting heeft.
szck65rk243h8x1kouooerm4y
De kerktoren is eigendom van gemeente Rheden, de gemeente heeft in 2013 geld gereserveerd voor de restauratie van vijf kerktorens binnen de gemeente. De toren van de Oude Jan staat als eerste op de planning om gerestaureerd te worden, mede met dank aan de donateurs die een grote bijdrage leveren. Nog dit jaar zal de toren in de steigers gezet  en ingepakt  worden met als streven om in augustus 2014 tijdens het viering van het 900 jarig bestaan van het kerkje en het 30 jarig bestaan van de stichting klaar te zijn en heropend te worden.
Heeft u een verhaal laat het weten, heeft u iets thuis liggen met een afbeelding van de oude Jan stel dit dan tijdelijk ter beschikking aan de stichting, zodra zij het gedigitaliseerd hebben zult u dit terug ontvangen. Waar zou de Oude Jan zijn zonder vrienden, waar zouden vrienden zijn zonder u, waar zou u zijn zonder de Oude Jan? Laat u horen, help mee om een zo uniek mogelijk en een nog niet eerder verschenen boek op de markt te brengen en te schenken aan de reeds 850 donateurs die zich al tijden inzetten voor het behoud en onderhoud voor dit markante bouwwerk in het hart van Velp.
n2ou26udqhihjma7x7sop9cw3
Heeft u iets aan te dragen, neem dan (telefonisch) contact op met een van de bestuursleden, Ben van Schaijk: 026 – 3647420 of Cees Ursem: 026-3613906, of per mail: [email protected]
De stichting hoopt veel materiaal binnen te krijgen voor februari 2014 en daarmee aan het boek te gaan werken. Dus graaf in uw geheugen, duik de zolder op en raadpleeg u fotoalbum en doe mee! Dan maken we er met elkaar een heel bijzonder boek van!
Meer lezen over de Oude Jan of ook vriend worden: zie www.vriendenvandeoudejan.nl 

http://rheden.nieuws.nl
zal tevens alle verhalen en foto’s verzamelen die reeds verschenen zijn en nog gaan komen op de Facebook pagina: “Je bent Velpenaar als….” en deze inbrengen als mogelijke inhoud voor het boek.
fay95zg6p28jzz8o284mrdnpo
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden