Nieuwe Ruimte terug met door corona afgelaste expositie ‘Vreemdgangers’

Foto: Nieuwe Ruimte Velp

VELP – Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft Stichting Nieuwe Ruimte weer een activiteit. Het betreft de expositie ‘Vreemdgangers’, die vanaf 23 september tot en met 22 november te zien is in het onderkomen van Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel 32 in Velp.

Vreemdgangers zou eigenlijk zaterdag 21 maart van start zijn gegaan.

Corona

Dat was enkele dagen nadat premier Rutte de ‘intelligente lockdown’ afkondigde. De hoop was toen nog dat de officiële opening op zaterdag 4 april zou kunnen plaatsvinden. Zover is het niet gekomen. De afgelopen maanden heeft het bestuur van Nieuwe Ruimte gezocht naar mogelijkheden om ‘coronaproof’, dus conform de RIVM-richtlijnen, toch weer activiteiten te kunnen ontplooien.

Zo is Vreemdgangers alleen op zondagmiddagen geopend (van 12.00 tot 17.00 uur) en dus niet op zaterdagmiddag. Daarnaast is gekozen voor een andere inrichting van de expositieruimte, waarbij ook de etalages wordt gebruikt. Tijdens de gedwongen sluiting hingen er banieren van Karlijne Pietersma in de etalages. De banieren lieten de ontwikkeling zien van pubers van wie vijf jaar lang ieder jaar tien zwart-witfoto’s zijn gemaakt.

Prikkelend en actueel thema

‘Vreemdgangers’ is een prikkelend maar ook breed thema, waaraan de kunstenaars van Nieuwe Ruimte ieder hun eigen invulling konden geven. Denk aan de schuinsmarcheerders die het niet zo nauw nemen met de huwelijkse trouw of aan de paradijsvogels en drop-outs die iedere gemeenschap kleuren. Of actueler: planten en dieren die door klimaatverandering naar andere streken trekken of vluchtelingen die aan de randen van Europa hopen op een betere toekomst. En misschien is het coronavirus de ultieme vreemdganger.

Arild Veld en Annemieke Berning gastexposant

Nieuwe Ruimte heeft bij iedere expositie gastexposanten. Deze keer zijn dat Arild Veld en Annemieke Berning. Wie het werk van Arild Veld kent, begrijpt meteen waarom Nieuwe Ruimte bij deze Arnhemse metaalkunstenaar en ‘createur’ terechtkwam. Arild Veld maakt imposante sculpturen van ijzer, staal en glas. Voor Vreemdgangers is hij met deze materialen naar eigen zeggen ‘vreemdgegaan’. Annemieke Berning maakt indrukwekkende portretten van mensen uit haar omgeving. Buiten haar hoogstaande techniek van schilderen, weet ze haar modellen zodanig in een setting te plaatsen waardoor het bevreemdend werkt.

Kunstenaar van de maand tijdens Vreemdgangers is Rob van Oosten, die als voorzitter van Nieuwe Ruimte een thuiswedstrijd speelt.

Meer informatie over Nieuwe Ruimte en de expositie ‘Vreemdgangers’ is te vinden op www.nieuwe-ruimte.nl.Stichting Nieuwe Ruimte, Podium voor beeldende kunsten, locatie: voormalige bibliotheek, Den Heuvel 32, Velp. Open op zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur.

Over Nieuwe Ruimte

Stichting Nieuwe Ruimte is een initiatief van een groep kunstenaars uit de gemeente Rheden. De stichting streeft naar contact tussen kunst en inwoners van de gemeente Rheden. Nieuwe Ruimte heeft circa 130 donateurs.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen