Plannen voor gedeeltelijke sloop en herbouw gemeentehuis in De Steeg

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – Na allerlei onderzoeken, geeft het college de voorkeur aan het scenario om het gemeentehuis in De Steeg volledig te strippen en te slopen tot het geraamte overblijft om daarna het gebouw weer gedeeltelijk op te bouwen.

Omdat er minder ruimte nodig is, kan een gedeelte van het huidige pand worden gesloopt.

Het gemeentehuis in De Steeg is verouderd en in slechte staat. De installaties zijn op, het aanwezige asbest moet gesaneerd worden en in 2023 moet het gebouw minimaal beschikken over energielabel C (nu nog G) en in 2030 zelfs over label A.

Dit heeft allemaal gevolgen voor de bedrijfsvoering. De afgelopen maanden heeft het college de verschillende oplossingen bekeken om het gemeentehuis weer up-to-date te krijgen.

Efficiënt, duurzaam en goed bereikbaar

Zo komt er een compacter en efficiënter gebouw terug. Samen met het scenario: sloop en nieuwbouw in De Steeg is dit de goedkoopste van de vijf onderzochte scenario’s. Sloop en nieuwbouw is iets goedkoper dan de voorkeursvariant maar de realisatie duurt langer. Bovendien is de voorkeursvariant duurzaam door het casco te laten staan en te hergebruiken.

De bereikbaarheid vanuit al onze dorpen naar De Steeg is goed. De andere 3 varianten die onderzocht zijn, lopen uiteen van minimale aanpassingen tot nieuwbouw op een andere plek in de gemeente.

Meedenken

Het nieuwe gebouw leent zich voor ontmoeting en samenwerking met onze inwoners en maatschappelijke partners. Nadat de raad een keuze heeft gemaakt, worden inwoners en maatschappelijke instanties in een vervolgstadium gevraagd mee te denken over het gebruik en het ontwerp van het nieuwe gebouw.

Planning

In de voorbereidende raadsvergadering van 13 oktober bespreekt de raad de oplossingen voor een nieuw gemeentehuis. In de raad van 27 oktober zou hier dan een besluit over genomen kunnen worden. Bij besluitvorming in de raad van oktober, kunnen begin 2023 de deuren van het nieuwe gemeentehuis geopend worden.

Beide vergaderingen zijn digitaal te volgen via www.rheden.nl/gemeenteraad

Het is mogelijk om online in te spreken over dit onderwerp. Wel graag van te voren aanmelden bij de griffie via [email protected]. Kijk voor meer informatie op www.rheden.nl/gemeenteraad knop: Invloed en inspraak.

Wethouder Ronald Haverkamp: “Ik snap dat het in deze tijd van bezuinigingen vreemd lijkt om kosten te maken voor een nieuw gemeentehuis. Maar als we nu niets doen, zijn de kosten over 3 jaar vele malen hoger. Daarom proberen we een zo efficiënt mogelijk gebouw te realiseren. En kunnen we gelijk, waar nodig, de dienstverlening aan onze inwoners verbeteren”.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden