Nieuwe toekomst voor Nieuwe Ruimte Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Na plotseling hun vaste plekje aan Den Heuvel kwijt te zijn geraakt was het aan het bestuur van kunstenaarscollectief Nieuwe Ruimte om te zoeken naar een goede oplossing voor de toekomst.

De voormalige bibliotheek aan Den Heuvel was ruim vijf jaar in bruikleen van de gemeente, hier kwam in oktober plotseling een einde aan. Tot groot verdriet van het bestuur en de ruim honderd kunstenaars die deel uitmaken van Nieuwe Ruimte. De recent geopende expositie ‘Vreemdgangers’ kon niet worden afgemaakt en moest vroegtijdig worden beëindigd.

Aan stoppen werd echter geen moment gedacht en een strijdvaardig bestuur ging opzoek naar nieuwe mogelijkheden. Iets dat nog niet makkelijk bleek in het huidige politieke klimaat, waarin steeds minder budget en aandacht lijkt voor kunst en cultuur. De huidige coronacrisis maakt de situatie uiteraard ook niet beter.
Toch bleek dat Nieuwe Ruimte in het vijf jaar van haar bestaan genoeg goodwill en krediet heeft opgebouwd en dat ook binnen de gemeente de wens bestaat om Nieuwe Ruimte voort te laten bestaan.

Toekomst

De toekomst zal er ongetwijfeld anders uitzien. Geen grote exposities met (soms) honderden werken van alle aangesloten kunstenaars, maar een kleinere, en enigszins gefragmenteerde aanpak. Zo zal er een samenwerking met de bibliotheek komen, waar een kunst uitleen zal zijn, en is er een nieuwe locatie gevonden aan de Oranjesstraat 36a, in de voormalige Nassauschool.

Oranjesstraat 36a

Hier zal, vanaf januari 2021 de ‘Kunstenaar van de Maand’ zijn of haar werken laten zien. Nieuw hierbij is dat deze Kunstenaar van de Maand drie andere kunstenaars zal uitkiezen om hier samen mee te exposeren. De kunstwerken zullen elke zondag, van 12:00 tot 17:00 uur, te bewonderen zijn.

Ook worden er plannen gemaakt om kunst nog meer dan ooit naar de mensen te brengen.

Er wordt gewerkt aan samenwerkingen met andere instellingen en bedrijven in gemeenten Rheden en Arnhem, en er zijn plannen voor festival achtige evenementen in de buitenlucht op het naastgelegen Guus Dijkhuizenplantsoen.

Het einde is dus nog lang niet in zicht voor deze gedreven groep mensen, die zichzelf als doel hebben gesteld de wereld een stukje mooier te maken. Mensen die kunst en cultuur willen terugbrengen naar de bewoners van onze gemeente en ze later ervaren wat het belang hiervan kan zijn. Mensen die ruim honderd lokale kunstenaars vertegenwoordigen en hiermee de kans geven hun werk aan een groot publiek te laten zien.

In vijf jaar tijd is Nieuwe Ruimte uitgegroeid van een nobel idee tot een indrukwekkende werkelijkheid. Waar exposities een steeds groter publiek trokken en waarin Nieuwe Ruimte tot een begrip in gemeente Rheden en omgeving is uitgegroeid. Toch is het een moeilijke tijd voor een stichting die nog druk bezig was haar naam echt te vestigen, en mag men hopen dat het verlies van de zeer geliefde locatie aan Den Heuvel niet het einde betekend van dit mooie collectief.

Mocht iemand een locatie beschikbaar hebben, dan is het bestuur van Nieuwe Ruimte uiteraard meer dan geïnteresseerd en horen ze graag van u.

  • Binnenkort kunt u hier een interview verwachten met de eerste Kunstenaar van de Maand, nieuwe stijl. (door Sebastiaan Torenhof)

 

Beginfoto: Bestuursleden Rob van Oosten en Ellie Wouda op de nieuwe locatie, waar nog hard wordt gewerkt om alles af te krijgen voor januari 2021.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief. Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen