Ondernemers werken samen aan een Veluws streek product

VELP – Drie boeren, lokale ondernemers, Geldersch Landschap & Kasteelen en de provincie Gelderland gaan de historische akkerpercelen terugbrengen op Landgoed Biljoen. Door het omvormen van natuurgraslanden naar natuurakkers verbetert de biodiversiteit en verfraait het landschap.

De Velpse boer Wilco Nieuwenhuis verbouwd al langere tijd diverse producten op dit stuk en omliggende percelen. Vooral de samenwerking met andere ondernemers vindt hij van groot belang en het is goed voor de grond om af te wisselen met de aanwas. Donderdag 4 december 2020 gingen de Tarwe- Rogge zaden de grond in. De oogst is mogelijk in augustus 2021.

Gewassen

Het beheer van de natuurakkers langs de Ossendaalselaan en de Zutphensestraatweg zal worden begeleid door specialisten van de bureaus Natuurbalans en Louis Bolk instituut. Zij hebben een bouwplan klaarliggen met onder andere granen, hakvruchten en weelderig bloeiende graslandstroken.

Verloren natuur herstellen

Tussen de wuivende granen zullen bijzondere akkerkruiden te vinden zijn die op andere plekken al lang uitgestorven zijn. Daarmee wordt verloren natuur hersteld. Landschappelijk zullen granen op de historische enkgronden een mooi gezicht zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Boeren helpen bij herstel historische akkers op landgoed Biljoen

Lokaal graan

Voor de agrariërs komt er straks een lokaal natuurproduct van de akkers. Het graan wordt afgenomen door Brouwerij de Snor en Marcel van Silfhout (schrijver,  onderzoeksjournalist en bierbrouwer) voor een heerlijk biertje en aan Bakkerij Tom van Otterloo en Bakkerij Borggreve om lekker brood van te bakken. Zo kan iedereen mee proeven.

Mocht er nog graan overblijven, dan kan dat ook naar de koeien van Bart, Stefan en Wilco, de enthousiaste boeren van deze bijzondere alliantie, of verkocht worden aan andere lokale bakkers, voor nog meer samenwerking.

verdeling landbouwgrond

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s

Dit project komt tot stand door samenwerking van Geldersch Landschap & Kasteelen, Provincie Gelderland, Bart Lubbers, Wilco Nieuwenhuis, Stefan Eggink en gemeente Rheden.

Bekijk hieronder het filmpje ‘Het verhaal achter ‘Graangeluk’

Boeren helpen bij herstel historische akkers op landgoed Biljoen

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden