Rheden gaat door met programma Jongeren Op Gezond Gewicht

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – Een DrinkWaterdag op basisscholen, ouder-kind gym bij sportclubs en gezonde school- en sportkantines. Een kleine greep uit het programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) waar de gemeente Rheden in 2015 mee begon. Dit met als doel een gezonde omgeving voor de jeugd, waarin gezonde voeding en voldoende bewegen vanzelfsprekend zijn.

Dat werpt nu zijn vruchten af. Vijf jaar JOGG-aanpak heeft bijgedragen aan lagere percentages jongeren met overgewicht. Zo is het overgewicht bij de groep 13-14 jarigen gedaald van 19% naar 14%. Daarnaast zijn er mooie samenwerkingen met onder andere scholen en sportclubs opgezet. De gemeente heeft daarom besloten door te gaan met JOGG en verlengt de samenwerking met de landelijke JOGG organisatie.

Dalende trend overgewicht

De cijfers van de GGD laten inmiddels een dalende trend zien in het percentage jeugdigen met overgewicht in de gemeente Rheden. Zo had in 2015 12% (5/6 jaar), 17% (10/11 jaar) en 19% (13/14 jaar) te maken met overwicht. In 2019 was dit respectievelijk 8%, 13% en 14%.

“We zijn goed op weg! We verwachten in de cijfers van 2020 wel wat terugval, door de impact van de coronamaatregelen. Dit maakt het lastig om de acties en samenwerkingen op dit moment door te zetten. Daar staat tegenover dat het ons extra motivatie geeft, we zien nu nog duidelijker hoe belangrijk een gezonde leefstijl is” zo vertelt Gea Hofstede, wethouder Gezondheid.

Gemeente gaat door met JOGG

De gemeente heeft besloten de komende jaren door te gaan met JOGG.

“We zijn erg blij om de dalende trend van het overgewicht onder jongeren te zien. Tegelijkertijd laat corona ons zien hoe belangrijk het is om te blijven werken aan een gezonde leefstijl en omgeving, zowel voor de jeugd als volwassenen. Dat blijven we dus doen met JOGG. Maar ook bijvoorbeeld met het Biljoenbad en de plannen uit het Sport- en beweegakkoord Rheden & Rozendaal” benadrukt Marc Budel, wethouder Sport.

De eerste plannen voor drie nieuwe JOGG jaren zijn inmiddels gesmeed. Zo wil de gemeente samen met sportclubs het aantal gezonde sportkantines uitbreiden, samen met scholen beweegvriendelijke en gezonde schoolpleinen realiseren en kinderen die kampen met ernstig overgewicht persoonlijke begeleiding bij een gezonde leefstijl bieden met het project Gezond Onderweg (GO!).

Fruitdagen, watertappunten en beweegmomenten

De JOGG aanpak bestaat uit samenwerkingen tussen gemeente, scholen, kinderopvanglocaties, sportclubs, zorgverleners en bedrijven. Samen maken zij de gezonde keuze makkelijker voor de Rhedense Jeugd. Zo drinken op basisscholen De Lappendeken (De Steeg) en Daalhuizen (Velp) wekelijks 500 leerlingen samen water tijdens hun ‘waterdag’. Vijf scholen plaatsten in de afgelopen jaren ook een openbaar watertappunt bij hun schoolplein. Het is onderdeel van de totale Gezonde Schoolaanpak. Negen basisscholen werken inmiddels samen met de gemeente aan een Gezonde School. Zes scholen hebben ook al vignetten gehaald op de thema’s voeding en bewegen. Korfbalclub CKC Rheko startte in 2019 met het gezonder maken van het aanbod in de sportkantine en mag de kantine bijna het predicaat Gezonde Sportkantine geven. Alle scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente hebben inmiddels ook een gezonde kantine en ontvingen van het Voedingscentrum De Gezonde Schoolkantine schaal.

Voor kinderen die al kampen met overgewicht of obesitas begon de gemeente vorig jaar met het project Gezond Onderweg (GO!). Een kindergezondheidscoach helpt een jeugdige en zijn/haar gezin gedurende twee jaar om gezonder te leven. Inmiddels doen zo’n 25 kinderen mee.

JOGG

JOGG is een landelijke aanpak. 174 gemeenten zijn inmiddels JOGG gemeente en werken samen aan een gezonde omgeving voor de jeugd. De gemeente Rheden heeft de samenwerking met de landelijke JOGG organisatie verlengd, tot en met in ieder geval 2023.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen