Klimaatadaptatie dagelijkse praktijk bij Helicon MBO Velp

Foto: Helicon MBO Velp

VELP – Tijdens de klimaatadaptatietop in Rotterdam spraken bestuurders van over de hele wereld hoe we ons kunnen aanpassen aan de klimaatverandering. Hittestress en teveel water in steden kan worden opgelost door aanleg van groene daken.

Door extremer weer met te veel of juist te weinig regenval moet water beter worden geborgen en hergebruikt. Terwijl in Rotterdam wordt gesproken over adaptatie, wordt het bij Helicon MBO Velp gedaan: tijdens praktijkopdrachten van de opleiding Watermanagement.

Groen dak boven de entree

In het kader van klimaatadaptatie werken de studenten Watermanagement een praktijkopdracht uit om het groene dak boven de entree van het schoolgebouw te vervangen en te verbeteren.

Docent Joost Koks: “Onze studenten doen een voorstel met begroting en plaatsen het groene dak ook daadwerkelijk op de school. En de school? Die is opdrachtgever.”

Klimaatadaptatie praktijkopdrachten

Studenten vanuit heel Nederland worden in Velp opgeleid om de innovatieve voorhoede te zijn voor klimaatadaptatie in de 21e eeuw. Door praktijkopdrachten zijn de studenten goed voorbereid op uitdagingen binnen het werkveld. Naast het vervangen van het dak is het project ‘Herinrichting waterlopen’ hier een goed voorbeeld van.

Het watersysteem wordt zo ingericht dat water lokaal wordt vastgehouden op (hoge) zandgronden en tegelijkertijd wordt daar gekeken of de biodiversiteit kan worden vergroot. Waterzuivering met behulp van planten, klimaatdijken bouwen of het plaatsen van regentonnen op het eigen terrein: studenten van Helicon doen het allemaal.

Watermanagement

Bij Watermanagement staan veelal dezelfde vraagstukken centraal als bij de klimaatadaptatietop. Koks: “Het is mooi dat dit soort klimaatadaptatie-initiatieven er tegenwoordig zijn. Wij zien de noodzaak al lang, maar meer bewustwording is hard nodig. Hierdoor zal ook de vraag naar onze goed opgeleide watermanagers alleen maar groter worden!”

Groen onderwijs

Helicon motiveert studenten om hun leefomgeving duurzaam in te richten en te onderhouden. Helicon is gelegen op het duurzame kennislandgoed Larenstein. Naast een breed palet aan mbo-opleidingen in de groene leefomgeving, biedt Helicon MBO Velp opleidingen in de richtingen milieu, voeding en dier. Andere opleidingen die Helicon aanbiedt zijn te vinden op helicon.nl.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen