Ingezonden: Over de aangekondigde mogelijke plaatsing van windmolens maak ik me grote zorgen

Foto: Chris van Zwam

INGEZONDEN – Ik heb de laatste tijd veel reacties gelezen over de voorgenomen plaatsing van zonnepanelen en windmolens in de gemeente Rheden.

Gemeenteraadsleden zullen bij hun keuze voor (de mate van) wind en/of zonne-energie rekening moeten houden met de bezwaren die worden geuit door bezorgde burgers. Ook ik maak me zorgen.

Bijna dagelijks fiets ik vanaf het dorp Rheden langs de IJssel naar Velp door een prachtig natuurgebied. Prachtig zicht op de IJssel en het in Velp heringerichte weiden/uiterwaardengebied. Grofweg in het uiterwaardengebied tussen de oude steenfabriek en de snelweg A12 hebben veel vogelsoorten en ook reeën hun foerage- en leefgebied.

Vogelsoorten zijn blijvers, een deel is passant. Concreet heb ik het dan over (zeer grote aantallen en diverse soorten) ganzen, watervogels, meeuwen, grutto’s, reigers, buizerds, zwanen, ooievaars, lepelaars, fazanten, enzovoorts. Onlangs zag ik daar (zonder te overdrijven) duizenden ganzen aanvliegen en landen in de uiterwaarden. Een prachtig gezicht!

Over de aangekondigde mogelijke plaatsing van windmolens in dit gebied maak ik me grote zorgen.

Realiseren de gemeenteraadsleden zich wat (naast de impact op de gezondheid van de mens) de gevolgen zijn van windmolens op het leefgebied voor de vogel-en dierenpopulaties?

Als er grote windmolens komen is dat voor minimaal 20 jaar en zo mogelijk nog veel langer. Een natuurgebied met hun bewoners wordt met windmolens van meer dan 200 meter hoog waarschijnlijk voor generaties lang om zeep geholpen. Nader onderzoek wat de exacte impact is lijkt mij noodzaak. Opdat een juiste afweging kan worden gemaakt.

Afgelopen week heb ik een filmpje opgenomen toen wederom een grote vlucht ganzen vanuit het oosten het gebied bezocht. (bekijk onder het bericht)
Met op de achtergrond 4 windmolens aan de overzijde van de IJssel: de wieken stonden stil! Want de wind waait hier niet altijd.

Gemeenteraadsleden: het spreekwoord “bezint eer ge begint” lijkt mij hier zeker van toepassing.

Ingezonden door: Chris van Zwam/Rheden

Noot van de redactie: Rheden.nieuws.nl geeft bewoners, voor- en tegenstanders, van een probleem/visie de gelegenheid een ingezonden brief te sturen om ruimte- en aandacht te krijgen van een breed publiek. Zij nemen hierbij zelf geen standpunt in.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden