Nieuwe Ruimte is terug, nieuwe stijl, nieuwe locatie. Maar wel met de Kunstenaar van de Maand.

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Na een verhuizing, daaropvolgende verbouwing en een lockdown is de tijd eindelijk weer aangebroken dat Nieuwe Ruimte haar deuren opent.

Zondag 2 mei zal de eerste expositie, nieuwe stijl, te bewonderen zijn in het gebouw van de oude Nassauschool aan de Oranjestraat in Velp. Deze expositie zal verzorgd worden door de Kunstenaar van de Maand, Jasper van Deutekom. Die op zijn beurt drie andere kunstenaars meeneemt en samen de expositie verzorgd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Jasper van Deutekom - Sebastiaan Torenhof

Jasper heeft meer dan dertig jaar gewerkt als docent tekenen en handvaardigheid. En is zo’n vijftien jaar geleden begonnen met tekenen en schilderen. Ruim twee jaar geleden stopte hij met lesgeven en is zich volledig op het maken van kunst gaan richten.

“Ik werd niet op een ochtend wakker,” vertelt Jasper, “en zei tegen mijn baas ‘ik kom vanaf vandaag niet meer’ Dat was een proces van jaren. Ik exposeerde al jaren en stond steeds minder voor de klas. Het onderwijs moet je volledig doen, dat kan je niet half doen, dan kan je die kinderen ook niet aan doen. Dus ik moest gewoon kiezen.”

Deze keus bleek de juiste, en Jasper maakt de afgelopen jaren naam voor zichzelf als schilder van impressionistisch tot realistisch werk. Vanuit zijn atelier in het gebouw van De Transformatie in Arnhem maakt hij werken waarin de mens vaak centraal staat.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Jasper van Deutekom - Sebastiaan Torenhof

“Ik schilder wat ik tegenkom,” licht Jasper toe, “dingen die ik aangenaam vind. Vaak toch mensen. Want daar waar mensen zijn daar gebeurd iets.” Hij vertelt dat hij werkt vanaf foto’s die hij gewoon op straat maakt, soms een beetje stiekem. “Want dan vang je mensen zoals ze echt zijn, als ze niet door hebben dat ze gefotografeerd worden, want dan gaan ze er vaak voor staan.”

“Je kan aan iemands houding vaak al haarfijn zien of iemand oud of jong is, of iemand vrolijk of verdrietig, of iemand goed in zij vel zit. Dat vind ik ook heel leuk om te zien, dat vertelt een verhaal. Ik vind het heel leuk als mensen zich ermee kunnen identificeren, als ze zichzelf er zo tussen kunnen plaatsen.”

De drie kunstenaars die Jasper meeneemt zijn:

  • Marie-Hélène Marbus, zij zal haar impressionistische tekenwerk laten zien.
  • Marco Arwert, een graficus wiens inktdrukken getoond zullen worden.
  • José Sprenkels vooral bekend van haar kleine landschapjes die ook een abstract beeld kunnen zijn.

Benieuwd geworden naar het werk van deze vier, zeer diverse, kunstenaars? En zin om eindelijk weer eens te kunnen genieten van kunst? Kom dan zondag 2 mei, van 12 tot 17 uur, naar Oranjestraat 36A in Velp.

Spontaan langskomen kan uiteraard, maar u kunt ook een afspraak maken met Jasper via 06-21457699. De ingang is aan de kant van TerpenTijn. De expositie is nog de hele maand, elke zondag, geopend.

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.nieuwe-ruimte.nl/.

(Foto’s en tekst: Sebastiaan Torenhof)

Jasper van Deutekom - Sebastiaan Torenhof

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen