Gemeente Rheden krijgt een nieuw gemeentehuis

Foto: gemeente Rheden

DE STEEG- Door nieuwe landelijke wetgeving moeten alle gemeentehuizen in Nederland in 2030 energielabel C hebben en in 2050 energielabel A. Gemeente Rheden besloot daarom dit jaar al te beginnen met het bouwen van een totaal nieuw gemeentehuis. Het huidige gemeentehuis is gebouwd in 1979 en daarom in ieder geval wel aan vervanging toe.

Verhuizing van politiek en ambtenaren

Door de komst van het nieuwe gemeentehuis moeten veel ambtenaren en politici hun werkplek elders zoeken. “Alle werkzaamheden die normaal gesproken in het gemeentehuis gedaan worden kunnen wel gewoon doorgaan”, vertelt Wethouder Haverkamp. “De ambtenaren gaan verplaatsen naar een kantoor aan de President Kennedylaan in Velp. De politieke vergaderingen vinden plaats bij andere panden in Rheden en lokale ondernemingen.” Zo is het ‘Biljoenbad’, een nieuw zwembad in Velp, ook een van de locaties waar vergadert gaat worden. Dit is mogelijk in zalen boven het echte zwembad. De raadsvergadering van elke maand moet worden opgenomen en zal op die reden in een andere, nog niet bekendgemaakte, gemeente plaatsvinden.

Veranderingen in het nieuwe gebouw

Het nieuwe gebouw heeft niet alleen een groener energielabel, maar nog veel meer vernieuwingen. “Het gebouw zal in ieder geval kleiner worden dan het huidige gebouw”, laat Jenine Hingstman weten, zij werkt als Adviseur Vastgoed bij de gemeente Rheden. Het aantal werkplekken zal drastisch verminderen. De gemeente is namelijk van plan om veel mensen na de lockdown thuis te laten blijven werken. Ook zijn er veel ruimtes die multifunctioneel worden, zo is de trouwzaal nu ook geschikt voor vergaderingen. Verder moet er plek komen voor maatschappelijke organisaties binnen de gemeente, die huisvesting nodig hebben om bijvoorbeeld te vergaderen.

Locatie en kosten

“De kosten voor het nieuwe gemeentehuis bedragen ongeveer 19 miljoen”, vertelt wethouder Haverkamp. Volgens hem past dit goed in de begroting van de gemeente Rheden. Over de locatie van het gemeentehuis was eerst nog discussie. Het is belangrijk dat het gemeentehuis goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en een beetje centraal in Rheden staat. Daarom is uiteindelijk besloten dat het nieuwe gemeentehuis gewoon weer op dezelfde locatie komt te staan. De bouw zal dus van start gaan zodra het oude gebouw is gesloopt.

(Door Merel Zuijderwijk)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden