Resultaten peilingen Grootschalige Opwek gemeente Rheden bekend

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – De gemeente Rheden heeft in de afgelopen periode drie elkaar aanvullende peilingen uitgevoerd om een zo groot mogelijk deel van haar inwoners de kans te geven haar mening te geven over de kaders voor het grootschalig opwekken van energie binnen de gemeente. De resultaten van die peilingen zijn inmiddels bekend en gedeeld met de gemeenteraad.

De gemeente is erg blij dat zoveel inwoners gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid en hoopt hiermee de gemeenteraad verder te ondersteunen als hij in juni een besluit moeten nemen over de verschillende beleidskaders. Aan RhedenSpreekt deden maar liefst 964 inwoners mee. Via Swipocratie werd aan de jongeren gevraagd hun mening te geven. 447 mensen deden mee en ruim de helft van de deelnemers is jonger dan 30 jaar. Beide manieren van peilen missen echter de nuance die in een persoonlijk gesprek vaak de opbrengst verrijkt. Vandaar dat wij er ook voor hebben gekozen de aanwonenden van de zoekgebieden uit te nodigen voor een verdiepend persoonlijk gesprek. Daar hebben 104 mensen gehoor aan gegeven.

Werken aan klimaat is belangrijk! Maar hoe?

De uitkomsten van de peilingen laten zien dat bijna iedereen het belangrijk vindt om iets aan de klimaatcrisis te doen. Maar hoe meer een mogelijke oplossing de leefomgeving en natuur kan veranderen hoe moeilijker het wordt om daarin mee te kunnen gaan. Inwoners geven aan dat ze het lastig vinden om een mening te geven over specifieke en complexe zaken als kaders voor landschappelijke inpassing van bijvoorbeeld windmolens en zonnevelden. En velen zien daar toch ook echt een rol voor de overheid, of dat nu lokaal of landelijk is.

Anders of later

De resultaten laten zien dat in de beleving van veel mensen het vol leggen van alle daken voldoende is om aan de klimaatopgave te voldoen. Of dat er nog voldoende tijd is om op betere alternatieven te wachten. Ook de persoonlijke beleving speelt een belangrijke rol bij de beantwoording. Het effect van het eigen handelen wordt vaak onderschat, zowel in positieve (we doen als zoveel dat is toch zeker wel genoeg?) als in negatieve zin (zoveel gebruiken we toch niet?). De handelingsruimte van de gemeente wordt over het algemeen overschat.

Betrokken inwoners

Al met al is de gemeente Rheden erg blij met alle input die inwoners hebben gegeven. En merkt zij vooral dat de betrokkenheid van inwoners bij het onderwerp klimaat en duurzaamheid groot is. Er is veel bereidheid om met elkaar in gesprek te gaan, ideeën uit te wisselen en samen te werken.

Dorus Klomberg, wethouder duurzaamheid en klimaat:

“De komende twee jaar wil ik graag samen met de inwoners verder in gesprek gaan over alle onderdelen van de energietransitie. Daarbij willen we alle functies meenemen: dus niet alleen grootschalig opwekken van energie maar ook wat inwoners thuis kunnen doen en samen in de buurt, met de landbouw, ons erfgoed en de natuur. Zo kunnen we tot één grote visie komen waarin we alles meenemen en een afweging maken. Ik hoop dat de gemeenteraad mij de ruimte geeft om daarmee aan de slag te gaan. Wat daar uitkomt weet ik uiteraard niet, maar hoop dat we uiteindelijk in Rheden gezamenlijk een reële bijdrage leveren aan de energietransitie.”

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen