Deelfietsencoöperatie op de Veluwe van start: Veluwe Deelfiets

Foto: Veluwe Deelfiets

REGIO – Je verplaatsen over de Veluwe met zo min mogelijk CO2-uitstoot. Dat kan door het gebruik van deelfietsen. De Veluwse ondernemers Hendrik-Jan Borsboom van Outdoor Nunspeet, Peter Oversteegen van Veluwe Actief, John van de Hoef van Fiets & Verhuur Ede en Erik Kroon van Veluwespecialist sloegen hun handen ineen en vormen nu een veelbelovende coöperatie die bijdraagt aan het duurzaam beleven van de Veluwe.

De naam van de coöperatie is: Veluwe Deelfiets. Veluwe Deelfiets kwam mede tot stand dankzij de RegioDeal Veluwe – een samenwerking tussen Rijk en regio om de kracht van de regio te versterken. De inspiratie kwam van twee andere Europese duurzame mobiliteitsprojecten.

De Veluwe Deelfiets

‘Het gaat niet zozeer over de fiets, maar over het slot om het gebruik van deelfietsen populair te maken,’ zegt Peter Oversteegen. ‘De elektrische deelfietsen zijn straks te vinden op strategisch gekozen locaties op de Veluwe. Denk bijvoorbeeld aan de ontvangstlocaties. Hier kan de Veluwse bezoeker duurzaam zijn reis vervolgen over de Veluwe. De fietsen zijn uitgerust met een deelslot dat je met je telefoon opent via een website of app. Hierop is ook te zien waar de deelfietsen te vinden en te reserveren zijn. Er wordt gestart met elektrische fietsen met een eenduidige Veluwe-uitstraling waarmee je comfortabel langere afstanden over de Veluwe kunt fietsen. Maar in principe is elke vorm van micromobiliteit eenvoudig toe te voegen aan het systeem. Het is dus een deelplatform dat onafhankelijk is van het type fiets/voertuig.’

Het idee

Vier Veluwse ondernemers slaan hun duurzame handen ineen en richten een deelfietsencoöperatie op. Adviesbureau Advier ondersteunt de Veluweop1 met duurzame mobiliteitsoplossing en is partner in twee Europese Interreg-projecten: SHARE-North en NSR MOVE. Zo werd internationale ervaring aangewend waarop de deelfietsencoöperatie voort kan bouwen.

Lokaal

Met deze coöperatie snijdt het mes aan twee kanten. De samenwerking van de Veluwse ondernemers versterkt de lokale economie – die het afgelopen jaar op een heel aantal plekken flinke deuken opliep. Door gebruik te maken van de kennis en kunde uit andere landen, hoefde het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden, maar kon het concept overgenomen en aangepast worden aan de Veluwse wensen en kwaliteitsnormen. ‘Het mooie is, dat iedere fiets een eigenaar heeft. We spreken eigenlijk liever van gastvrouw of -heer. De fiets is dus niet anoniem en dat maakt dat mensen er zorgvuldig(er) mee omgaan. En de digitale registratie draagt daar natuurlijk ook aan bij’, zegt Erik Kroon ‘Ook het risico op zogenaamde zwerffietsen is met dit systeem minimaal.’

Geïnteresseerd? Toetreden kan

De coöperatie is zo ingericht dat andere ondernemers kunnen toetreden. Zo kan het concept de komende jaren uitbreiden met meer fietsen en een divers aanbod van micromobiliteit dat aansluit bij de behoeften van de gast. Vanaf begin juni kan de eerste Veluwe Deelfiets gehuurd worden. Vanaf dan is ook de website VeluweDeelfiets.nl actief.

Duurzaamheid

Om de Veluwe voor ons allemaal beleefbaar te houden, is duurzaamheid een belangrijke factor. Hoe zorgen we er samen voor dat er een balans ontstaat tussen wonen, recreëren en natuur? De deelfietsen gaan hier zeker aan bijdragen omdat zij naadloos aansluiten op het openbaar vervoer of op het parkeren van de auto aan de randen van de Veluwe.

Deze deelfietscoöperatie, gedragen door lokale ondernemers, betekent voor de Veluwe de volgende stap richting een duurzame bestemming, terwijl het tegelijkertijd de economie versterkt.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen