Textiel Race geslaagd

Foto: Yke Ruessink

BRUMMEN/RHEDEN/DOESBURG – Afgelopen vier weken deden tien basisscholen uit Brummen, Doesburg, Rheden en Zutphen mee aan de Textiel Race. De leerlingen zamelden zoveel mogelijk oud textiel in en repareerden zelf kleding.

Na een spannende nek-aan-nekrace heeft groep 7 van Basisschool De Parel uit Zutphen de Textiel Race gewonnen. In totaal haalden alle leerlingen samen maar liefst 13.803 kilo kleding en ander textiel op.

Duurzaam om gaan met textiel

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen en knuffels. Ze leren tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid en in een afvalverbrandings-installatie verbrand. Hierdoor kan het textiel niet hergebruikt of gerecycled worden.

Repareren en inzamelen

De wedstrijd kon rekenen op veel enthousiasme van leerlingen, leerkrachten, familieleden en buurtbewoners. Van 7 juni tot 1 juli zamelden de deelnemende leerlingen samen 13.803 kilo oud textiel in. Inwoners uit Brummen, Doesburg, Rheden en Zutphen konden online aangeven dat ze nog oud textiel over hadden, waarna leerlingen het textiel aan huis ophaalden. Daarnaast zijn de kinderen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 172 reparaties uitgevoerd.

Spannend

De wedstrijd was tot het laatste moment spannend. Basisschool De Parel uit Zutphen won met 2.398 kilo ingezameld textiel de Textiel Race. De deelnemende leerlingen kregen een schoolreis cadeau. Kindcentrum Sterrenbeek uit Eerbeek, De Horizon uit Doesburg en Sint Mauritius uit Rheden bereikten respectievelijk een eervolle tweede, derde en vierde plek. De Textiel Race werd georganiseerd in samenwerking tussen de gemeente Brummen, gemeente Doesburg, gemeente Rheden, gemeente Zutphen, Circulus-Berkel, Leger des Heils Reshare en 2Switch.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen