Weer 4000 peuken van de straat af geraapt

Foto: Jeroen Boland

VELP – Op zaterdag 10 juli hebben de Peukeraars, zes vrijwilligers uit Velp, circa 3.000 sigarettenpeuken geraapt in de openbare ruimte. Deze opbrengst werd aangevuld met circa 700 peuken uit een volle asbaktegel.

In het kader van de Plastic PeukMeuk Challenge (PPC) zijn op 10 juli op 80 plaatsen in het hele land groepen peukenrapers aan de slag gegaan. In drie duur tijd werden in totaal circa 560.000 peuken geraapt en geregistreerd. PPC wordt gecoördineerd en georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief.

In Velp werden bijzonder veel oude peuken aangetroffen bij de ingang van sporthal de Dumpel. Bij de entree van de sporthal hangen bordjes Rookvrije Zone; daarvan was op de grond niets te merken. Gezien de staat van de peuken lagen de meeste er al zeer lang. Het lijkt erop dat ze dateren van de periode vóór corona toen het zwembad de Dumpel nog open was. Sportbedrijf Rheden en de gemeente wordt gevraagd waarom deze entree niet is schoongehouden, zoals bij het nieuwe Biljoenbad.

Ook bij een pizza-afhaalzaak op het Churchillplein in Velp lagen extreem veel peuken, deze waren alle van recente datum. Mogelijk van klanten die wachten op hun bestelling, of van bezorgers die pauzeren. De pizzazaak wordt hierover geïnformeerd.

Verder zijn peuken geraapt rond Astrum College-ROC A12 en Titus College. De schoolpleinen en ingangen zijn relatief schoon. Net buiten het rookvrije schoolplein op het trottoir lagen wel veel peuken.

Op het Churchillplein op de hoek van de Coop is een zogenaamde asbaktegel gelicht. Daarin lagen naar schatting 700 peuken. Gezien de staat van afbraak lagen de meeste peuken er al zeer lang. Misschien was dit de eerste keer dat de peukentegel is geschoond sinds de ingebruikname van het Churchillplein. De Coop supermarkt en de gemeente worden op de hoogte gesteld.

Peuken van filtersigaretten bestaan uit celluloseacetaat, dus plastic. Ze breken af maar verteren niet: iedere peuk in het milieu wordt uiteindelijk een microplastic, die bijdraagt aan d plastic soep in rivieren, zeeën en op land. Veel dieren zien peuken per ongeluk aan als voedsel en slikken ze in.  In peuken zitten giftige stoffen, ze zijn schadelijk zijn voor dieren die in het water leven en ze remmen de wortelgroei van planten. De onopgeloste stoffen uit één filterpeuk kunnen wel 8 liter water vergiftigen.

De Velpse Peukeraars Ivon, Bianca, Maaike, Zunilda, Tjwan en Jeroen roepen dan ook iedere roker op, om de peuken van hun filtersigaretten niet achteloos weg te gooien. Niet op de grond, in de bosjes, naast een boom, op straat, stoep of in het water, maar in de afvalbak, of thuis bij het grijze afval.

Plastic Peukenmeuk - Jeroen Boland

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen