Violist Joris van Rijn krijgt ‘de Rhedenaar’

ELLECOM – Zondag 5 september reikte burgemeester Carol van Eert ‘de Rhedenaar’ uit aan de violist Joris van Rijn. Dit gebeurde aan het begin van het ZOOM! Slotconcert om 17.00 uur in Turnhal Avegoor in Ellecom aan de Eikenstraat 5. De Rhedenaar is een award in de vorm van een sculptuur.

‘De Rhedenaar’ kan worden toegekend aan diegene die zich langdurig gemeentebreed heeft ingezet voor Rheden en veel heeft betekend voor de lokale gemeenschap. Door het optreden van zijn Ruysdael Kwartet draagt Joris van Rijn al ruim 6 jaar bij aan het cultuuraanbod in de gemeente Rheden. Daarmee zet hij Rheden (inter)nationaal op de kaart.

Ruysdael Kwartet

De basis voor de carrière van Joris van Rijn werd gelegd in Dieren. Toen hij 5 jaar oud was, begon hij op de plaatselijke muziekschool met vioolspelen. Inmiddels is hij internationaal bekend en is hij onder andere primarius (eerste violist) van het bekende Ruysdael Kwartet. Dit strijkkwartet won prijzen bij verschillende internationale concoursen en speelt op kamermuziekfestivals in heel Europa.

ZOOM! Festival

De musici van het Ruysdael Kwartet programmeren al meer dan 6 jaar het ZOOM! Festival. Een klassiek muziekevenement op internationaal topniveau waarbij musici uit binnen- en buitenland optreden in de mooie omgeving van de Veluwezoom en IJssel op prachtige locaties in Rheden, Rozendaal en Doesburg.

Joris van Rijn

Vanaf zijn 9e studeerde Joris van Rijn bij Else Krieg aan het Conservatorium in Zwolle. In 1992 ging hij naar het Koninklijk Conservatorium en vervolgens studeerde hij bij Glenn Dicterow, concertmeester van de New York Philharmonic. In 1991 won hij de 3e prijs bij het Prinses Christina Concours en in 1999 de 2e prijs bij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, waar hij ook de AEX-prijs in de wacht sleepte voor zijn interpretatie van het verplichte hedendaagse werk.

In 2001 won Joris van Rijn de Burgemeester de Bruinprijs, de Rhedense aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kunstenaars aan het begin van hun professionele carrière. Sinds 2002 is Joris van Rijn concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest. Als solist speelde hij met het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest en het Haagse Conservatoriumorkest. Hij speelde zo onder leiding van de dirigenten Ed Spanjaard, Shlomo Mintz en Jaap van Zweden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden