Buitenexpositie ‘Velp Viert Vrijheid’ op Velps Landgoed

VELP – ‘Iedereen is welkom ‘, zegt Inge van de Ven van Hogeschool Van Hall Larenstein. De 21 fotodoeken met als thema ‘Velp Viert Vrijheid’ stonden eerst verspreid in de Hoofdstraat van Velp. Tot en met zondag 27 september staan ze bij elkaar op het voorplein van Hogeschool Van Hall Larenstein op het gelijknamige landgoed aan de Larensteinselaan. ‘Iedereen kan komen kijken.’

‘We hebben het voorstel van Stichting Velp voor Oranje om de fototentoonstelling naar hier te verhuizen van harte ondersteund’, vervolgt Van de Ven. ‘Dit is een prachtige locatie  om de indrukwekkende afbeeldingen in alle rust te bekijken.’ Op het terrein is een ruime parkeerplaats en ook met scootmobiel of rollator  zijn de 21 doeken hier goed te zien. ‘Wij zijn ook blij met deze tentoonstelling vanwege de educatieve waarde’, vindt Van de Ven. ‘De impact van de oorlog in Velp, wordt op deze manier op bijzondere wijze onder de aandacht gebracht. Ook bij alle studenten die op het landgoed hun studie volgen.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Buitenexpositie ‘Velp Viert Vrijheid’ op Velps Landgoed

Slag om Arnhem

Tijdens de Slag om Arnhem werd Velp officieel ‘Frontgebied’. Engelse Spitfires bestookten Duitse tanks tot de in de straten van het dorp. Er vielen doden en gewonden. Huizen werden verwoest. Toch vonden duizenden geëvacueerde Arnhemmers hier tijdelijk een schuilplaats. Na hun vertrek werden in Velp, en de andere dorpen van de gemeente Rheden, extra Duitse troepen gelegerd om te vechten in Arnhem. Maar een groot deel van de duizenden mannen moest rusten, slapen en eten in Velp. Ook in de Hongerwinter in 1944. Ondanks die beangstigende hoeveelheid Duitsers in het dorp, werden meer dan 600 (ook Joodse) onderduikers in Velp verborgen.

Oude en nieuwe foto’s bij elkaar

De bevrijding van Velp door de Canadezen op 16 april 1945 werd groots gevierd en ook gefotografeerd door de Velpse fotograaf Bouvet en de Arnhemse fotograaf De Booys. In opdracht van stichting Velp voor Oranje maakte de Velpse fotograaf Marc Pluim rond 16 april 2021 foto’s op dezelfde locaties en voegde die samen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Buitenexpositie ‘Velp Viert Vrijheid’ op Velps Landgoed

Velp  Viert  Vrijheid

Op 28 augustus 2021 opende burgemeester Carol van Eert de Buitenexpositie Velp Viert Vrijheid. De 21 doeken van 2 x 3,5 meter, met de fotocollages van Marc Pluim en ontworpen door de Afghaanse Velpenaar Farhad Sadat, stonden de eerste twee weken in en in de omgeving van de Hoofdstraat van Velp. Daar trokken ze veel aandacht.

Buitenexpositie

Van 13 t/m 27 september staan alle 21 panelen op het voorplein van Hogeschool Van Hall Larenstein, waar ze alle dagen te zien zijn van 9.00 – 18.00 uur, weekenden van 11.00-18.00 uur. Groepen en schoolklassen kunnen daar op afspraak worden rondgeleid door ooggetuigen van de Bevrijding van Velp.     [email protected]   –  tel. 06 40 48 25 81   –  www.WO2Velp.nl.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Velp viert vrijheid met expositie en wandelroutes

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden