Lezing: Verwoesting en wederopbouw van Arnhem

Foto: rheden.nieuws.nl

ROZENDAAL – 29 september 10.00 uur geeft Wim Lavooij, stedenbouwkundige van beroep, in de Serre van Rozendaal een lezing over de enorme schade die Arnhem in de Tweede Wereldoorlog heeft opgelopen en hoe de stad na zo’n 30 jaar bouwen er weer bovenop kwam.

De Tweede Wereldoorlog heeft de stad heel hard getroffen, Arnhem gold als een van de zwaarst getroffen gemeenten van Nederland. Treffend schrijft burgemeester Chr. Matser in het voorwoord in Het Stadsplan (zoals het boekje over het wederopbouwplan heette) dat “glasschade niet meegerekend, er slechts 150 huizen onbeschadigd de oorlog waren doorgekomen”.

Hoe pak je zoiets aan? Herstel van een verwoest stadshart was een volstrekt nieuwe opgave, nog nooit vertoond! Daarbij kwam dat de stad ook nog eens hard moest werken om de enorme hoeveelheid verwoeste huizen te herstellen en grote nieuwe wijken bij te bouwen, de bevolking groeide als nooit tevoren.

Er was een verlangen naar het vertrouwde, naar vroeger, terug naar zoals het was. Daartegenover stond een streven naar het moderne, de vooruitgang met ruimte voor de auto. De ‘Werdegang’ van het wederopbouwplan van Arnhem laat de strijd tussen traditioneel en modern goed zien. Ook een strijd tussen het erudiete, bedachtzame karakter van Van der Laan, de supervisor, en het ongeduld van de politiek en dan met name Matser; de denker versus de doener.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden