Week van de Gezondheid: Samen Sterker en Gezond

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN/ROZENDAAL – Samen Sterker Gezond leven, dat is waar de gemeenten Rheden en Rozendaal voor staan. De afgelopen periode werkten de gemeenten, tientallen organisaties, instellingen, bedrijven en verenigingen aan het lokale Preventieakkoord Rheden Rozendaal – Samen Sterker Gezond.

Met de acties in het preventieakkoord brengen de genoemde partners gezonde keuzes dichterbij. Van 17 t/m 22 oktober organiseren zij de Week van de Gezondheid:  dé kick-off om de samenwerking en acties uit het akkoord te starten.

De drie hoofdthema’s van het Preventieakkoord Rheden Rozendaal zijn Lekker in je vel (gezonde leefstijl), Wijs met geld (financiële gezondheid) en Samen Sterker (tegengaan van eenzaamheid). In de gemeenten Rheden en Rozendaal wordt ingezet op gezond eten, voldoende ontspanning, goede sociale contacten, financiën op orde (en daardoor meer ruimte en rust voor gezond leven) en een gezonde leefomgeving. Tijdens de Week van de Gezondheid zijn er  tal van activiteiten die bij deze thema’s aansluiten. Meer informatie is te vinden op www.samensterkergezond.nl.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Lekker in je vel - Week van de Gezondheid - Samen Sterker en Gezond - gemeente Rheden

Wethouders Gea Hofstede (Rheden) en Anton Logemann (Rozendaal) zijn blij dat het lokale preventieakkoord tot stand is gekomen.

Wethouder Logemann:

“Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich eenzaam voelen. Het is daarom goed dat wij lokaal dit thema hebben gekozen.”.

Wethouder Hofstede vult aan:

“En onderzoek bevestigt ook dat armoede ziek maakt. Het is hardnekkig voor diegene die daarmee te maken heeft en heeft vergaande gevolgen. Armoede aanpakken draagt dus zeker bij aan een sterkere en gezondere samenleving.”

Lekker in je vel

Lekker in je vel gaat over een gezonde leefstijl en omvat veel:: gezond eten, stoppen met drinken of roken, bewegen en ook mentale gezondheid.

Wijs met geld

Er is een verband tussen gezondheidsproblemen en geldproblemen. Het Preventieakkoord geeft aandacht aan de financiële gezondheid van inwoners met speciale aandacht voor de jongeren. Want zoals wel bekend staan gezondheidsproblemen vaak niet op zichzelf, maar maken onderdeel uit van bredere problematiek.

Samen Sterker

De gemeente Rheden heeft zich aangesloten bij het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid kan meerdere oorzaken hebben, zoals weinig contacten, verlies van een dierbare, slechte gezondheid met verminderde mobiliteit tot gevolg of verlies van werk. Verschillende  maatschappelijke (hulp) organisaties in zorg en welzijn, vrijwilligersorganisaties en bedrijfsleven zetten zich hiervoor in. Door samen te investeren voorkomen we erger.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wijs met geld - Week van de Gezondheid - Samen Sterker en Gezond - gemeente Rheden

Overzicht activiteiten

Zondag 17 oktober: Symposium Jongeren & Geld

Humanitas organiseert van 15.00 – 17.00 uur in Woonzorgcentrum Nieuw-Schoonoord in zaal De Elleboog in Velp een symposium over het thema financiële gezondheid bij jongeren, want ‘armoede maakt ziek’. Inwoners, vrijwilligers en professionals die met jongeren werken gaan met elkaar in gesprek over wat het betekent voor een jongere om (dagelijks) geldstress te ervaren, welke gevolgen het heeft als je in een ‘arm’ gezin opgroeit en waar je om hulp kunt vragen. Aanmelden kan via [email protected].

Maandag 18 oktober: Open inloop in het Gezondheidscentrum Velp

Open inloop van 13.30 – 15.00 uur in het Gezondheidscentrum aan de Rozendaalselaan 34 te Velp. Diverse zorgverleners laten op verschillende manieren zien hoe inwoners hun leefstijl kunnen verbeteren.

Maandag 18 oktober 13.30 uur: Hydrotherapie in het Biljoenbad

Wethouder Gea Hofstede brengt een bezoek aan een groep deelnemers Hydrotherapie in het Biljoenbad Velp. De groep is sinds enkele weken actief in het nieuwe doelgroepenbad. Het zwemwater is een prettige plek om te bewegen voor bijvoorbeeld mensen met artrose, reuma of chronische aandoeningen.

Dinsdag 19 oktober 18.00 – 22.30 uur: Cursus Stoppen met Roken ‘Ik stop ermee!’

In Theothorne in Dieren kunnen inwoners deelnemen aan deze cursus Stoppen met Roken.  Natuurlijk vindt de cursus plaats in oktober, want oktober is Stoptober. De maand waarin tienduizenden mensen in Nederland de uitdaging aangaan om te stoppen met roken. Deelnemen aan de cursus is gratis voor inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal. Aanmelden kan via  www.ikstopermee.nl/stoppen-met-roken-cursus#pricedates

Woensdag 20 oktober: Ontmoetingsochtend – De Serre Rozendaal

Burgemeester Ester Weststeijn brengt een bezoek aan de open inloop in ontmoetingsplek de Serre in Rozendaal. Elkaar ontmoeten op een fijne plek is belangrijk om eenzaamheid tegen te gaan.

Dat kan elke woensdagochtend van 10.00 – 12.30 uur in de Serre van Rozendaal. Een ontmoetingsplek met een gastvrouw of gastheer, en een kopje koffie of thee. Regelmatig is er een activiteit, zoals muziek of een lezing.. Deze ochtend vertellen een aantal vaste bezoekers wat zo’n ontmoetingsochtend voor hen betekent

Donderdag 21 oktober: Sociaal Café met Ondertekening Preventie akkoord

Gemeente Rheden organiseert voor genodigden in Zalencentrum Theothorne Dieren een Sociaal Café. Deze cafés worden regelmatig georganiseerd voor vrijwilligers en professionals in de eerste lijns zorg en het sociaal domein. Dit jaar is het thema Eenzaamheid. Tijdens deze editie wordt het Preventie akkoord ondertekend en krijgen deelnemers uitleg over het akkoord in een workshop.

Vrijdag 22 oktober: Kick-Off Vitesse Goals

Wethouder Marc Budel trapt het programma Vitesse Goals af op basisschool De Wensvogel in Dieren. De school gaat met de maatschappelijke tak van Vitesse werken aan voldoende bewegen en gezond eten. Rolmodellen (spelers en trainers van Vitesse) worden ingezet bij drie basisscholen in de gemeente Rheden om een gezonde leefstijl te promoten onder basisschoolleerlingen. Verschillende thema’s worden behandeld zoals ‘eten’, ‘bewegen’ en ‘middelengebruik’. Het programma van 16 weken bestaat uit een theoriedeel dat wordt aangeboden door Vitesse-spelers en -trainers en een beweegdeel dat wordt afgestemd op het bestaande beweegonderwijs.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden