Geen aanlijngebod op Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld

Foto: rheden.nieuws.nl

INGEZONDEN – De sluiting van de Kluizenaarsweg voor gemotoriseerd verkeer is voorlopig van de baan. Hondeneigenaren kunnen gelukkig gewoon per auto naar het hondenlosloopgebied op het Rozendaalse Veld.

Maar nu strekt de provincie Gelderland haar grijpgrage handen uit naar het Rozendaalse veld. In haar plan voor de recreatiezonering wordt het Rozendaalse Veld ondergebracht in recreatiezone B. Honden mogen dan alleen nog aangelijnd worden uitgelaten op het Rozendaalse Veld. Dat betekent volgens veel hondenuitlaters, de doodsteek voor het hondenlosloopgebied.

Het hondenlosloopgebied voorziet in een grote maatschappelijke behoefte. Het vervult als ontmoetingsplek een zeer belangrijke sociale functie. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar vriendschappen ontstaan, waar vereenzaming wordt bestreden, waar mensen jong en oud samen met hun hond hun dagelijkse wandelingen maken.

De hondenuitlaatservices die van het gebied gebruik maken dragen daar eveneens aan bij. Mensen die door verschillende oorzaken niet zelf hun hond kunnen uitlaten worden zo toch in staat gesteld hun, soms enige, kameraad te hebben en te houden.

Als alleen aangelijnde honden nog zijn toegestaan zal het Rozendaalse Veld veel van zijn aantrekkelijkheid verliezen. De sociale functie van het gebied wordt volledig uitgehold. Juist het los kunnen laten lopen van de honden is daarin essentieel. Dat geldt ook voor het bestaan en de bedrijfsvoering van de honden uitlaatservices.

Opvallend is dat de provincie met haar voornemen het beleid van de gemeente Rheden doorkruist. In de Beheervisie Rozendaalse Veld 2019-2029 stelt Rheden juist dat behoud van het hondenlosloopgebied een uitgangspunt is. De provincie gaat ook voorbij aan het waterbed-effect dat zal optreden. Niet alleen naar andere gebieden maar ook naar de bebouwde kom van dorp en stad.

Wij, (Samenwerkingsverband Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld) willen voorkomen dat de provincie haar plan doorzet. U kunt ons daarin steunen door de petitie “Geen aanlijngebod op Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld” te tekenen. Deze kunt u vinden op petities.nl.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen