Stookalert: stook vandaag geen hout in de provincie Gelderland

Foto: Vuur Flickr_c

Het RIVM roept inwoners van Gelderland op om op maandag 22 november geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.

Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.

PAK’s, benzeen en koolmonoxide

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Weinig wind

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot in de nacht ongunstig. Vanaf halverwege de nacht neemt de windsnelheid vanuit het westen toe, waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Zie ook:

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert

Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden.

Stookwijzer

Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden