Drie scholen gemeente Rheden krijgen subsidie voor meer frisse lucht

Foto: Pixabay

DE STEEG/VELP – De gemeente Rheden heeft met succes een beroep gedaan op een rijksregeling om het binnenklimaat van scholen te verbeteren. In overleg met de schoolbesturen zijn drie scholen aangewezen: dat zijn de Lappendeken in De Steeg, de St. Fredericusschool in Velp en de Prins Bernhardschool in Velp waar de ventilatie in de lokalen zal worden verbeterd.

Frisse lucht in schoolgebouwen, die voortdurend wordt ververst, is een actueel onderwerp omdat het een rol speelt bij coronabesmettingen. Goede ventilatie vermindert de kans op besmetting.

De totale kosten van de ingrepen op de drie scholen bedragen € 852.000. De gemeente Rheden en de schoolbesturen betalen 70 procent van de kosten en het rijk neemt 30 procent voor zijn rekening via de Specifieke Uitkering Ventilatie in scholen (SUVIS). Als onderdeel van het proces om tot een nieuw Integraal huisvestingsplan onderwijs te komen is een quickscan van de schoolgebouwen gemaakt. Dat is een momentopname van de bouwkundige kwaliteit, gebruikskwaliteit, duurzaamheid en exploitatie. Het onderzoek naar het binnenklimaat zoomt in op ventilatiemogelijkheden, de temperatuur en de CO2 uitstoot. Bij de drie aangewezen scholen blijkt het binnenklimaat niet toereikend.

De St. Fredericus en de Prins Bernhardschool brengen units aan die voor zodanige luchtverversing zorgen dat aan de norm wordt voldaan en daarnaast wordt een energieregistratie- en bewakingssysteem geplaatst. De Prins Bernhard school voorziet de school ook van een warmtepomp.

De Lappendeken neemt naast het aanbrengen van een ventilatiesysteem aanvullende duurzame maatregelen, waaronder ook een warmtepomp en isolatie van de kruipruimte. Ledverlichting is inmiddels aangebracht. Directeur Marcelle Visser: “Door inzet van CO2 meters en natuurlijke ventilatie wordt de norm voor gezonde lucht wel gehaald. Maar door de nu geplande ventilatie, is de lucht gezonder en wordt het binnenklimaat comfortabeler. Deze oplossing is ook energiezuiniger.”

De gemeentelijke bijdrage van € 280.000 kan grotendeels gedekt worden door een deel van de opbrengsten van verkocht vastgoed in te zetten. Het gaat om de opbrengst van de verkochte dependance van kindcentrum LeerRijk (voormalige Annie MG Schmidt school) in Dieren.

Wethouder Klomberg:

“Ik ben blij dat we met deze gelden gezamenlijk de drie scholen kunnen helpen met het verbeteren van hun ventilatie. Het zorgt voor een goed klimaat in de klassen en helpt besmettingen met het coronavirus te voorkomen.”

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen