Tentoonstelling Nieuwe Ruimte Velp

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Met als titel ‘Een nieuwe wereld denken’, presenteert Nieuwe Ruimte (NR), het podium voor beeldende kunst in de gemeente Rheden, van 3 t/m. 24 april een nieuwe tentoonstelling in haar locatie aan de Oranjestraat 36a in Velp.

René Kijne is deze keer ‘kunstenaar van de maand’ en hij nodigde Ellie Wouda, Rob van Oosten en Sjakie’s uit als mede-exposanten.

Onbegonnenwerk is wat René Hugo Kijne doet en maakt in zijn pogen het leven tot zíjn leven te maken. Greep krijgen op de zin en onzin van de wereld om hem heen. Sinds jaar en dag verknipt en plakt hij beelden uit de buitenwereld die hij combineert met woorden uit zijn ‘binnenwereld’ en creëert al werkende een nieuwe werkelijkheid.

Kijne schreef vanaf 2001 elke dag een gedicht en begon die in 2010 met uit de krant geknipt beeldmateriaal te illustreren. Sinds 2014 doet hij het iets rustiger aan en produceert nog ‘slechts’ één gedicht per week. Als vanouds gelardeerd met oogstrelende & humoristische collages. Een mammoetproject dat een ontzagwekkende hoeveelheid gedichten heeft opgeleverd. Poëzie in beeld & woord die verder gaat dan het nieuws & de nieuwtjes van de dag. Mede bedoeld om op gepaste tijden voor te dragen. Nu is zo’n tijd. Het is af, zijn jaargedicht 2021: ‘Een nieuwe wereld denken’.

‘Ik zwerf hier en daar zonder te weten wat ik zoek’. Het motto van Ellie Wouda dat niet zelden leidt tot krachtige schilderijen en fraai vormgegeven objecten. Wouda studeerde aan ArtEZ, hogeschool voor de Kunsten en werd opgeleid tot leraar Taijiwuxigong, een Chinese bewegingsleer waarvan de principes bij goed kijken doorschemeren in haar werk.

Rob van Oosten bezocht de Grafische School in Utrecht en completeerde zijn opleiding aan de Kunstacademie in Arnhem. Hij doceerde grafische technieken, runde een grafisch ontwerpbureau maar is bovenal autonoom beeldend kunstenaar. De afgelopen 25 jaar werkte hij aan vrij werk in zeefdruk-, olieverf- en acryltechniek. Zijn huidige werk bestaat hoofdzakelijk uit olieverfschilderijen in groot formaat met observaties van menselijke gedragingen in al zijn facetten. Van gedrogeerde wielrenners, oorlogsmisdadigers tot selfie makende vrouwen en mannen. Zijn commentaar op de samenleving.

Sinds haar kleuterjaren is het natuurgebied de Maashorst in Noord-Brabant een plek waar Sjakie’s haar inspiratie vindt. Zij past het principe van Mental mapping toe. Geen geografische maar een mentale kaart waarmee je aangeeft hoe je je omgeving bekijkt en interpreteert. De Maashorst is een gebied dat haar uitnodigt om te experimenteren met de daar aanwezige materialen: pigmenten, ijzeroer, zuurstofarme oxidaties. Ze ensceneert en ‘organiseert’ vervolgens ‘overnight paintings’ in haar schuurtje. Zo ontstaan ‘witte wieven’ en Sjakies. Een serie op fotopapier: onzichtbare processen, slingerpadzwart en verzamelde pigmenten met hars.

De expositie wordt op zondag 3 april geopend om 15.00 uur in het kerkje aan de Dr. Fabiusstraat 12 in Velp. De expositie is elke zondag te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Gratis entree.

kijne

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen