Drie vragen over de terugbetaalbrief van Toeslagen

Foto: PR-bureau HvdM

Sinds het begin van de coronapandemie in maart 2020 is de invordering van toeslagschulden stopgezet om te voorkomen dat mensen in financiële problemen zouden komen. Nu alle coronamaatregelen zijn opgeschort, is het belangrijk dat te veel ontvangen toeslagen weer betaald worden.

Daarom stuurt Toeslagen vanaf 20 april een brief aan mensen die te veel toeslag hebben ontvangen én dit bedrag, terwijl zij wel eerder een verzoek tot terugbetaling gekregen hebben , nog niet hebben terugbetaald.

Het gaat om zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

Toeslagen snapt dat mensen dit misschien niet verwachten. Want mensen weten misschien niet meer dat ze te veel toeslag hebben ontvangen en nog een bedrag moeten terugbetalen. Ze kunnen ook moeite hebben met het terugbetalen. Toeslagen helpt de mensen met een betalingsregeling om het bedrag in 24 maanden terug te betalen. Het is mogelijk om een persoonlijke betalingsregeling te treffen als de financiële situatie daarom vraagt. Mensen vinden informatie en hulp op de website of bij medewerkers van de BelastingTelefoon.

In dit artikel drie vragen en antwoorden over de terugbetaalbrief.

1. Waarom stuurt Toeslagen een terugbetaalbrief?

Sinds het begin van de coronapandemie in maart 2020 is de invordering van te veel ontvangen toeslagen stopgezet om te voorkomen dat mensen verder in financiële problemen zouden komen. Nu alle coronamaatregelen zijn opgeschort, is het belangrijk dat invordering van te veel ontvangen toeslagen weer wordt opgestart om te voorkomen dat betalingsachterstanden zich opstapelen.

Mensen die via een betalingsregeling maandelijks toeslag terugbetalen, krijgen geen brief. Voor hen verandert er niets. Mensen die zich hebben gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) als gedupeerde ouder ontvangen deze brief ook niet.

2. Wanneer verstuurt Toeslagen de terugbetaalbrief?

Toeslagen verstuurt de terugbetaalbrieven niet allemaal tegelijk. Daardoor kan Toeslagen iedereen zo goed mogelijk helpen. Moet u toeslag terugbetalen? Dan ontvangt u in april, mei of juni een brief waarin staat hoeveel geld u moet terugbetalen. Ongeveer vier weken later krijgt u een tweede brief met een voorstel voor een betalingsregeling. Daarin staat hoe u het openstaande bedrag kan terugbetalen.

3. Wat als mensen het terug te betalen bedrag niet kunnen betalen?

Toeslagen wil voorkomen dat mensen door het moeten terugbetalen niet meer kunnen rondkomen. Daarom biedt Toeslagen iedereen een betalingsregeling aan wat de mogelijkheid geeft om het bedrag in 24 maanden terug te betalen.

Als het bedrag dat per maand betaald moet worden te hoog is, kunnen mensen op toeslagen.nl/teveelontvangen kijken voor een oplossing. Zoals een betalingsregeling die beter past bij hun persoonlijke situatie. De BelastingTelefoon is gratis te bellen via 0800 – 0543. Dat kan nu al.

Bron: ‘Toeslagen’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen