Herdenken & vieren bevrijding Velp

Foto: Marc Pluim

VELP – Op 16 april 1945 werd Velp bevrijd. Op zaterdag 16 april 2022 wordt daarom om 9.00 uur de Vrijheidsklok geluid bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan en op datzelfde moment worden bloemen gelegd bij het Bevrijdingsmonument in de Egmondstraat. Iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Het waren de buurtbewoners uit de Torckstraat, Egmondstraat en Van Pallandtstraat die na de bevrijding het initiatief namen om een monument te plaatsen op het Egmondplein waar op 16 april 1945 de eerste Canadezen het dorp binnenliepen vanaf de Ringallee. Veel bewoners hadden in deze buurt succesvol Joodse onderduikers verborgen of waren op een andere wijze actief geweest in het verzet. Sindsdien worden er jaarlijks bloemen gelegd door buurtbewoners en namens Stichting Velp voor Oranje. Leden van het 4 Mei Comité Velp luiden op 16 april om 9.00 uur traditiegetrouw de Vrijheidsklok bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan.

Verborgen in Velp

Stichting Velp voor Oranje gaf de afgelopen jaren enkele boeken uit over de oorlog, het verzet en de bevrijding van Velp. In ‘Velp in de oorlog 1940-1945’ beschreef de toen 26-jarige gemeente-ambtenaar Steven Jansen hoe het vertrouwde leven in Velp van de ene op de andere dag veranderde toen de bezetters in mei 1940 binnenmarcheerden. Meer dan 90 foto’s, waarvan een 50-tal uit particuliere foto-albums, illustreren het boek ‘Herinneringen aan de Bevrijding van Velp’.

In ‘Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers’ beschrijft auteur Gety Hengeveld in 63 korte verhalen hoe de destijds nog jonge Velpenaren en (Joodse) onderduikers de oorlog hebben beleefd. Bijna alle aspecten van de Tweede Wereldoorlog komen er in voor. Daardoor is het boek ook interessant voor niet-Velpenaren.

Bevrijdingsfilm

Ter gelegenheid van 75 JAAR VRIJHEID in 2020 lanceerde stichting Velp voor Oranje de website www.WO2Velp.nl Behalve foto’s en gefilmde verhalen, is op deze website ook de unieke film te zien die radioloog dr. Van Griethuysen op 16 april 1945 maakte van de uitbundige begroeting van de Canadezen in het door oorlogsgeweld zwaar beschadigde Velp.

(Onderschrift foto: Bevrijding Velp en Rozendaal 16 april 1945. Canadezen rijden over de Ringallee richting Rheden. (fotocollage 1945-2021,  Marc Pluim))

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen