Indrukwekkende verhalen bij Velps Monument moedige mensen in WO2

VELP – Nu het, na twee jaar, eindelijk weer kon, kwamen bezoekers van dichtbij en van ver weg op Tweede Paasdag naar de bijeenkomst bij het Monument voor moedige mensen in WO2. Sommigen vertegenwoordigden hun familie uit Israël, die hier de oorlog overleefden. Anderen waren er om stil te staan bij hun moedige (voor)ouders die met gevaar voor eigen leven onderduikers een veilige omgeving boden.

Diverse voordrachten, sprekers

Burgemeester Carol van Eert constateerde in zijn toespraak dat die hulpvaardige atmosfeer nog steeds aanwezig is in Velp; “binnenkort worden hier vluchtelingen uit allerlei landen opgevangen. Omwonenden en andere vrijwilligers staan klaar om hen op te vangen”.

Het verhaal over de oorlogsjaren op Alteveer met een Joods meisje in huis, werd kortgeleden opgeschreven door de toen 7-jarige Ria Vaags-Duringhof. Haar schoonzus Nettie Dekker las het voor.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Eervolle herdenking in Velp bij Monument moedige mensen in WO2

Willemijn den Hartog (17) citeerde uit het dagboek van haar overgrootmoeder, Lijna den Hartog uit de van Pallandtstraat. Mevrouw Den Hartog vertelt daarin hoe ze na de Slag om Arnhem bij haar gezin met 4 kleine kinderen nog drie vluchtende Arnhemse gezinnen een schuilplaats biedt, inclusief een gezochte verzetsman. Een moedige besluit, zeker omdat haar man kort daarvoor is opgepakt wegens zijn werk voor het verzet. Het persoonlijke slot van Willemijns toespraak maakte grote indruk op de aanwezigen.

Er werden bloemen gelegd door burgemeester Carol van Eert namens het gemeentebestuur van Rheden, burgemeester Ester Weststeijn namens de gemeente Rozendaal en door Miguel van den Bosch, namens alle Velpse basisschoolkinderen. Ook waren er bloemen van Velp voor Oranje, de Geërfden van Velp, studenten van Hogeschool Larenstein en anderen. Na het Wilhelmus werd de bijeenkomst besloten met een bloemen defilé langs het monumentje.

In de filmzaal van Nieuw-Schoonoord werd daarna de documentaire ’Verborgen verhalen’ vertoond, die cineast Sacha Barraud maakte in opdracht van stichting Velp voor Oranje.

Eervolle herdenking in Velp bij Monument moedige mensen in WO2

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen