Dodenherdenking Velp

VELP – ‘De stille ernst waarmee meer dan 300 volwassenen, jongeren en kinderen luisterden naar de mooie klanken van Harmonie Unisono Velp, was indrukwekkend’, vindt voorzitter Jaap Uijthof van het 4 Mei Comité Velp.

‘Het initiatief van het Velpse verzet om vanaf 1946 ‘hen die vielen’ te herdenken bij het monument in de Vijverlaan, blijkt na 76 jaar nog steeds van waarde voor jong en oud.’

Voorafgaand aan de herdenking liep een Stille Tocht vanaf het Monument voor moedige mensen in WO2 aan de Hoofdstraat/hoek Hogeweg naar het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan. Drie familieleden Heijink, vader Erwin, zoon Max en neef Wesley, muzikanten bij Show Harmonie OBK Rhenen, liepen voorop met omfloerste trommels.

Bij het monument declameerde Amy Jansen op professionele wijze een prachtig gedicht dat door haar klas van basisschool De Kameleon was samengesteld. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus, hield de heer Dion van den Berg een bijzondere toespraak. Hij vertelde over zijn werk als beleidsadviseur bij vredesorganisatie PAX, over de oorlogen in de Balkan en nu in Oekraïne. Hij vertelde ook over zijn moedige grootouders die op Jeruzalem in Velp veertien Joodse onderduikers een veilige schuilplaats boden.

Er werden vervolgens kransen en bloemstukken gelegd door diverse organisaties uit de Velpse samenleving en namens de gemeente Rheden. Aansluitend kon iedereen de zelf meegenomen bloemstukken en boeketten leggen, waarna scouts van De Velpsche Woudloopers en de Markesteen losse bloemen uitdeelden voor een afsluitend gezamenlijk bloemendefilé.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Zie verhalen, foto’s en films op www.wo2velp.nl.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen