Lezingencyclus over angst en depressieve klachten bij ouderen bij Ons Raadhuis

Foto: Gert-Jan Hendriks

VELP – Sinds 1 april 2019 heeft de Radboud Universiteit een leerstoel over angst en depressie bij ouderen. Deze leerstoel wordt onder andere bekleed door Gert-Jan Hendriks, inwoner van Rozendaal, en werkzaam als psychiater en onderzoeker.

Gert-Jan ging op zoek naar een goede en effectieve plek voor onderzoek en kwam uit op Velp. Velp heeft een unieke bevolkingssamenstelling met nu al de leeftijdsverdeling van Nederland over 30 jaar met ruim 25% inwoners van 65 jaar en ouder.

Hij zocht contact met Ester Bertholet, specialist Ouderengeneeskunde met een bijzondere praktijk ouderengeneeskunde in de eerste lijn in Velp. En met Irma Smeenk die coördinator is van de tussenvoorziening Ons Raadhuis, dat ook uit de koker van Ester Bertholet komt. Ons Raadhuis is een uniek en laagdrempelig initiatief in Nederland voor ouderen. Het  biedt de gelegenheid voor ontmoeting, educatie en ondersteuning.

Het is een compliment voor de gemeente Rheden dat zij een dergelijk initiatief steunt.

De vraag voor het onderzoeksprogramma is: hoe kunnen we de behoeftes en wensen van bezoekers van Ons Raadhuis en breder van ouderen in de gemeente Rheden en thema’s als mentale gezondheid, universiteit en onderzoek bij elkaar brengen?

In Ons Raadhuis start nu een cyclus van vier lezingen over angst en depressieve klachten bij ouderen. De lezingen zullen gegeven worden door Gert-Jan Hendriks en zijn onderzoeksteam.

Op vrijdag 20 mei: Oudere leeftijd heeft een negatieve bijklank door Gert-Jan Hendriks

Wanneer spreken we eigenlijk van ouderen? Deze term heeft een wat negatieve bijklank. Al googelend blijken er heel wat initiatieven te zijn geweest om een andere term te introduceren voor mensen in levensfase vanaf 65 jaar: young elderly persons, grijzigers, rimpelridders, vitalo, senior etc. Het komt wat gekunsteld over. Ook de Van Dale komt er niet goed uit en heeft het over de het leven na pensioen en de laatste levensfase. Dat is nogal een contrast en daar kan zo maar meer dan 20-25 jaar tussen zitten.

Het aantal mensen van 65 jaar en ouder neemt snel toe, maar ook de groep van 80 jaar en ouder stijgt snel naar bijna een miljoen personen over zo’n 10 jaar. Wat oneerbiedig wordt dit de dubbele vergrijzing genoemd, vaak in één adem met de druk die dit de komende decennia op de gezondheidszorg zal leggen.

Vrijdag 3 juni: ‘Maak je niet druk!’ – Een lezing over piekeren door Nessa Ikani

Het herhaaldelijk denken en malen over een probleem of gebeurtenis wordt piekeren genoemd. Voor veel mensen is piekeren over belangrijke thema’s in het leven iets wat herkenbaar is. Wanneer je veel piekert en hier moeilijk los van kan komen, kan dit invloed hebben heb op je stemming. Ook kan het je in de weg gaan zitten bij het doen van bepaalde activiteiten.

Waarom ligt de een de halve nacht wakker van een stroom aan piekergedachten en lukt het de ander om zich om te draaien, de gedachten aan de kant te zetten en verder te slapen?

Vrijdag 17 juni: Gedragsactivatie voor somberheid? Doen! door Noortje Janssen

Veel ouderen hebben wel eens last van somberheidsklachten. Mensen met aanhoudende somberheidsklachten zijn vaak geneigd activiteiten die ze voorheen graag deden uit te stellen of helemaal niet meer te doen. Vanwege de somberheid zijn ze er te lusteloos voor en beleven er veel minder plezier meer aan. Op korte termijn voelt het als een verlichting om dingen niet meer te doen. Echter, op lange termijn helpt het niet om somberheidsklachten te verminderen. Integendeel, de klachten blijven en kunnen zelfs erger worden.

Vrijdag 8 juli: Angst en vermijding? Er op af! door Gert-Jan Hendriks

Europees onderzoek heeft onlangs uitgewezen dat zo’n 10% van de mensen boven de 65 jaar last heeft van angsten en fobieën. Soms zelfs zo sterk dat dit het dagelijks leven hindert. Deze hinder heeft vaak tot gevolg dat mensen situaties en activiteit gaan vermijden. Misschien herkent u bij zichzelf dat de corona periode angst heeft uitgelokt om besmet te worden en dat u een drempel ervaart om op bezoek te gaan, of bezoek te ontvangen, of zonder mondmasker naar een bijeenkomst te gaan. Kennis over hoe angst ontstaat, waar dat toe kan leiden en wat je er zelf aan kan doen helpt mensen om beter om te gaan met overmatige angst.

  • Wat:                    Lezingen
  • Waar:                  Ons Raadhuis, Nieuwstraat 1, Velp
  • Wanneer:           20 mei, 3 en 17 juni, 8 juli
  • Tijd:                     11.15 – 12.30 uur
  • Prijs:                    Per lezing leden € 3,60, niet-leden € 5,-.
  • Meer info:          www.onsraadhuis.com – 026-8449140

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen