Biodiversiteitsplan voor gemeente Rheden

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – Biodiversiteit staat overal ter wereld onder druk. Maar nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als in Nederland: op dit moment is er nog maar 15 procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden.

Ter vergelijking: het Europese gemiddelde ligt op 40 procent. Ook in gemeente Rheden staat de biodiversiteit onder druk. Veel soorten die al zijn verdwenen krijgen we niet zondermeer terug.

Om de biodiversiteit te behouden en zo veel mogelijk te verbeteren werkte de gemeente Rheden samen met groene opleidingen, natuur- en terreinbeherende organisaties en belangenverenigingen aan een biodiversiteitsplan. “Biodiversiteit is van groot belang voor ons. Een grote soortenrijkdom zorgt er immers voor dat wij voedsel kunnen blijven telen, dat we zuurstof kunnen inademen en dat water wordt gezuiverd.”

Van 1 maart tot en met 11 april lag het plan ter inzage.

“De reacties die de gemeente ontving laten over het algemeen zien dat inwoners zich kunnen vinden in de plannen en dat er waardering is voor dat wat wij willen doen en bereiken. Inwoners vroegen soms ook om verdergaande maatregelen of wetgeving, ook op particuliere grond.”

Het Biodiversiteitsplan is een nota die voortaan bij ontwikkelingen in de gemeente vroegtijdig als afwegingskader wordt meegenomen. En dat elke ontwikkeling ook bijdraagt aan behoud en herstel van de biodiversiteit in onze gemeente. Ontwikkelingen tegengaan kan niet. In juni besluit de gemeenteraad over dit plan.

“In de provincie zijn de afgelopen jaren al veel stappen gezet om de achteruitgang te stoppen, maar dat betekent niet dat we er al zijn. Om echt wat te betekenen voor de verbetering van de biodiversiteit moeten we allemaal ons steentje bijdragen. De gemeente kan het beheer aanpassen, natuurlijke verbindingen herstellen en natuurinclusief bouwen stimuleren. En heeft de inwoners en ondernemers ook hard nodig. Daarom wil de gemeente initiatieven zo veel als mogelijk ondersteunen. Helpt u mee?”

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen