‘De wereld van Jantje van Velp. Ode aan een Dorpsicoon 1916-2001’

Foto:

VELP/RHEDEN – Jantje van Velp was/is een begrip in Velp en regio, veel mensen zullen hem herinneren als een markant persoon, of kennen een verhaal over Jantje. Over deze ‘bijzondere man’ is een boek geschreven en een theatervoorstelling gemaakt.

Als een voddenboer uit Velp een halve eeuw lang (landelijke) mediabelangstelling krijgt, is er wat aan de hand. Jan Lamberts, een man uit het volk, keert zich in 1960 met de oprichting van zijn eigen ‘Oranjevereniging Velp-Zuid’ tegen het gerenommeerde, deftige ‘Velp voor Oranje’ uit Noord. Met zijn stunts is hij een nagel aan de doodskist van burgemeester Drost, die hem desondanks ‘zijn beste vriend’ noemt.

HET BOEK: Renie Hesseling presenteert het boek over het leven van Jantje van Velp op 10 juni 2022 om 19.30 uur bij Boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat Velp. Het boek is vanaf 10 juni in de (lokale) boekhandel verkrijgbaar. Aanmelden voor deze presentatie is verplicht: i[email protected] of bellen naar: 026 362 8959

Tekst gaat verder onder het filmpje

Naast het lezen van het boek De Wereld Van Jantje Van Velp en het bezoeken van de voorstellingen Ik Jan Lamberts en de straatnamenkwestie, is er over dit onderwerp ook een reizende expositie te bekijken met zo’n 80 foto’s, krantenknipsels en documenten.

HET THEATER: Theatermaker Gerrit van Middelkoop trekt na 10 juni 2022 met zijn gezelschap door alle dorpen van de gemeente Rheden met een spektakel over het fenomeen Jantje van Velp.

Om zeker te zijn van een plaats is het raadzaam te reserveren: [email protected] of 026 3647815. Svp aangeven op welke datum, naam en met hoeveel personen. Klik op de link voor het speelschema: http://www.dedingenfabriek.nl/nieuws/

Tekst gaat verder onder het filmpje

DE EXPOSITIE: Bezoek de expositie met foto’s, documenten en krantenartikelen die door dorpen van de gemeente Rheden reist: (Tip: bekijk vooraf de openingstijden).

  • Velp:  De Poort heden tot 6 juni
  • Rheden:  Dorpshuis 6 tot 13 juni
  • Dieren: bibliotheek 13 tot 20 juni
  • Velp: De Paperclip 20 tot 27 juni
  • Velp: bibliotheek 27 juni tot 4 juli
  • Velp Het Jagthuis 4 tot 11 juli.

Meer informatie: www.reniehesseling.nl

 

 


Lees meer over Jantje van Velp op de Facebookpagina ‘Je bent Velpenaar als’.  Directe Linkjes.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen