Een microwoning als oplossing voor de woningnood

Foto: Matthijs Rolleman

Om de woningnood op te lossen, moeten we creatief zijn. Dat dacht Matthijs Rolleman toen hij op het idee kwam voor de microwoning: een kleine studio die bij mensen in de achtertuin kan worden geplaatst. Hiermee hoopt hij huurders te helpen die nu nauwelijks aan een woning kunnen komen.

De vraag van starters naar de woningen is groot en het voorgesprek met de gemeente was positief. Nu is Rolleman op zoek naar enthousiaste particulieren die een stukje tuin of grond beschikbaar willen stellen voor een microwoning.

In meervoudig gebruik van ruimte zit volgens Rolleman de oplossing voor de woningnood onder huurders. De microwoningen hebben een oppervlakte tussen de 20 en 50 vierkante meter en worden volledig op maat ingetekend in de tuin. “Een mooie kans voor mensen om maatschappelijk een steentje bij te dragen en starters, studenten, ouderen of vluchtelingen te helpen” zegt Rolleman over de met duurzame materialen gebouwde woningen. “Daarnaast levert het natuurlijk ook een vergoeding op voor de verhuurder”.

Eigen leefruimte

De vergelijking met een tiny house wordt vaak gemaakt, maar is niet helemaal juist volgens Rolleman. “Bij een tiny house draait het vooral om een stukje duurzaamheid en een gemeenschapsgevoel. Een microwoning is gewoon een klein huis om lege grond efficiënt te gebruiken”. Ook wordt er rekening gehouden met de privacy van zowel huurders als verhuurders. “De woningen worden ontworpen met een eigen opgang. Zo heb je echt je eigen leefruimte”.

De huurprijs van een microwoning ligt niet vast en is afhankelijk van de grootte en omgeving. “Het ligt vlak onder de sociale huurgrens van 763 euro. Vijftig procent van de huuropbrengst gaat naar de grondeigenaar”. zegt Rolleman. “Wij verzorgen daarnaast alles omtrent voorfinanciering, vergunningaanvraag en de exploitatie.

Pilot

Een investeerder financiert de bouw van de eerste honderd huizen. Na een oproep op social media voor particulieren met een tuin kwam er interesse uit Gouda, waar de eerste microwoning dit jaar wordt opgeleverd. Deze pilot duurt ongeveer twee jaar. Na het eerste jaar volgt een evaluatie.
Ook in onder andere Woerden, Almere en Elst werd er gehoor gegeven aan de oproep. “Een aantal particulieren zagen het project wel zitten.

We hebben nu een bouwinitiatief ingediend bij diverse gemeenten voor twaalf projecten” zegt Rolleman. “We zijn enthousiast over de toekomst. Het belangrijkste voor nu is het vinden van meer mensen die een stukje grond beschikbaar hebben voor een microwoning.

Aanmelden

Heb jij een stukje tuin of grond over en woon je in gemeente Rheden of Rozendaal? Neem contact op met Matthijs via [email protected]

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen