ZOOM! 2022 Het feest gaat verder

RHEDEN – Afgelopen donderdagavond is ZOOM! 2022 feestelijk geopend door Jan Terlouw en het Ruysdael Kwartet. In een stampvolle Dorpskerk in Rheden werd ZOOM! 2022 én de lustrumviering van het Ruysdael Kwartet geopend. Radio 4 was er live bij!

Het Ruysdael kwartet viert haar 25 jarig bestaan met de start van een feestelijke editie ZOOM festival (2 t/m 6 juni) in de Dorpskerk in Rheden, deze werd geopend door Jan ter Louw.

Jan Terlouw, oud politicus en schrijver, had de eer het Kamermuziekfestival ZOOM te mogen openen om 20.15 uur in een volle Dorpskerk in Rheden. Zo’n190 bezoekers en genodigden waren aanwezig, waaronder Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden en Burgemeester Ester Weststeijn van Rozendaal en een aantal wethouders.

In de pauze waren Ruysdaeler Gijs Kramers en gastmusicus Lara Marie Müller te gast bij Wouter Pleijsier om te vertellen over het festival. U kunt op de website van Radio 4 de uitzending terugluisteren.

>> beluister het Openingsconcert >>>

Zaterdag 4 juni presenteren studenten van Codarts, de hogeschool voor de kunsten in Rotterdam, in de kerk in Rozendaal het resultaat van een aantal masterclasses die zij kregen van leden van het Ruysdael Kwartet. Zaterdagavond is het in de Grote Kerk in Velp tijd voor Beethoven, Schubert en Mozart in het programma Wiener Blut. Er wordt gemusiceerd door het Ruysdael kwartet en de Oostenrijkse violist Thomas Riebl.

Zondag 5 juni begint met een zonsopkomstconcert om 6.00 uur bij de bank op de Posbank. De zon is er dan al 37 minuten maar dat doet niets af aan Haydns strijkkwartet Sonnenaufgang gespeeld door het Ruysdael Kwartet. Diezelfde ochtend is het tijd voor een familieconcert in Openluchttheater De Pinkenberg in Velp met de voorstelling Circus Charms (spreek uit: garms) met in de hoofdrollen de broers Frank en René Groothof en een acht man sterk orkest onder leiding van de pianiste Pauline Post.

Het feestje wordt compleet met na afloop pannenkoeken, gebakken door wethouders van de festivalgemeentes. ’s Middags is kasteel Biljoen het decor voor de Revue de Cuisine. Een meet en greet voor de Vrienden van Zoom! en hun introducés. In de avond neemt het festival bezit van de boerderij van de familie Van der Weele in de Havikerwaard. Marche de Diable is de titel van een concert waarin twee grote Russische componisten centraal staan: Igor Stravinsky en Dmitri Shostakovich. Stravinsky componeerde l’Histoire du Soldat en Shostakovich zijn 3e strijkkwartet dat hijzelf rekende tot zijn beste stukken. L’Histoire wordt gespeeld door een elf man/vrouw sterke bezetting en van tekst voorzien door de acteur Pieter van Dijk.

Maandag 6 juni, 2e pinksterdag begint met Music for a While in de Dorpskerk in Rheden. Met het Ruysdael Kwartet, de sopraan Lara Marie Müller en de organist Pieter Dirksen, worden werken gespeeld van o.a. Händel en Henry Purcell. De middag is gereserveerd voor vier muzikale fietsroutes, waarvan twee in het bos, ‘weg van de snelweg’. Aansluitend wordt om 17.00 uur het festival afgesloten met een concert in de voormalige turnhal in Ellecom met muziek van Louise Farrenc, Edward Elgar en Saint-Saëns.

Op veel plaatsen in de drie gemeentes zijn gratis programmaboekjes verkrijgbaar. Voor kaarten en meer informatie zie www.zoomfestival.nl Kaarten zijn ook te koop bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp en The Readshop in Dieren.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen