Gemeente Rheden zet energiecoaches in

Foto: Creative Commons

GEMEENTE RHEDEN – Bij meer mensen dan ooit te voren is er sprake van een sterk stijgende energierekening. Zo ook in de gemeente Rheden. Het college heeft daarom besloten de specifieke uitkering van het rijk ter bestrijding van energiearmoede in te zetten om energiecoaches te werven.

Deze worden opgeleid om vervolgens zo zoveel mogelijk mensen in energiearmoede te begeleiden. Ervaringen bij andere gemeenten laten zien dat de inzet van energiecoaches tot aanzienlijke energiebesparing en lastenverlichting kan leiden.

Inwoners uit de gemeente Rheden kunnen nu al terecht bij www.regionaalenergieloket.nl/Rheden voor vragen en praktische tips over energiebesparing. Het energieloket is er voor alle inwoners van de gemeente bij vragen over energiezuinig wonen, duurzame maatregelen en lokale acties. Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag? Kan ik iets doen aan de tocht in huis? Hoe werkt een warmtepomp? En kan ik subsidie krijgen voor isolatie? Dit zijn vragen die bij veel inwoners spelen.

De energiecoach kijkt met je mee

Naast de ondersteuning van het energieloket werkt de gemeente Rheden, samen met verschillende partners zoals Energiebank Regio Arnhem, Humanitas en Incluzio, nu ook aan een plan om energiecoaches in te zetten voor deze specifieke doelgroep. Energiecoaches gaan vanaf komend najaar één of meerdere keren langs bij inwoners om advies te geven over energiegebruik en hoe deze met eenvoudige middelen verlaagd kan. Ook helpen zij bij het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen in huis. De hulp van een energiecoach is gratis.

Werven van vrijwilligers

De gemeente Rheden start binnenkort met de werving van vrijwilligers die energiecoach willen worden. Dat kunnen inwoners zijn die al veel ervaring als vrijwilliger hebben en ook met dit onderwerp aan de slag willen, maar ook inwoners die zelf al veel ervaring hebben in het treffen van energiebesparende maatregelen. Als de vrijwilligers opgeleid zijn, kunnen zij aan de slag als energiecoach. Dat zal na de zomerperiode zijn, verwacht de gemeente. Daarover volgt later meer informatie.

Wethouder Gea Hofstede:

“We zien dat steeds meer mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen door stijgende kosten. Door energiebesparende maatregelen, kun je je energieverbruik beperken. De energiecoaches kunnen daar bij helpen. Ik vind het fijn dat we op die manier mensen kunnen helpen hun energierekening te verlagen en daarmee ook een bijdrage kunnen leveren voor het milieu.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen