Gemeenteraad van Rheden neemt historisch besluit over Masterplan Veluwezoom

Foto: Sander Grefte

GEMEENTE RHEDEN – De gemeenteraad van Rheden nam op dinsdag 28 juni een historisch besluit over het Masterplan Veluwezoom en het bijbehorende Uitvoeringsprogramma. Dit besluit houdt in dat het gebied tijdens alle weekenden, op feestdagen en in de maanden juli en augustus niet toegankelijk is voor doorgaand gemotoriseerd verkeer.

Daarnaast heeft de raad krediet beschikbaar gesteld voor de uitwerking van de plannen. Eind van dit jaar komt er meer duidelijkheid over het moment waarop het gebied wordt afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. De uitvoering loopt tot 2029. Op dinsdag 5 juli neemt de gemeenteraad van Rozendaal een besluit over het Masterplan Veluwezoom.

Kosten en financiering Masterplan

De totale kosten om het gehele Masterplan te realiseren is geschat op ruim 14 miljoen euro. Dit bedrag wordt deels bij elkaar gebracht door de drie initiatiefnemers van het project: Natuurmonument en de gemeenten Rheden en Rozendaal. Daarnaast wordt er een beroep gedaan op subsidieregelingen van Regio, provincie, Rijk en Europa. Deze zomer dienen de gemeenten en Natuurmonumenten in het kader van de Regiodeal Veluwe deze zomer een subsidieaanvraag in.

Masterplan Veluwezoom

Het Masterplan heeft als doel om te komen tot meer evenwicht tussen recreatie, natuur en omgeving in dit deel van de Veluwezoom. Met het door de raad genomen besluit is het gebied tijdens alle weekenden, op feestdagen en in de maanden juli en augustus niet toegankelijk voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. De parkeerplaatsen aan de randen van het gebied zijn dan wel bereikbaar, net als het parkeerterrein bij het Paviljoen. Ook blijft er voor ouderen en mindervaliden een mogelijkheid om per auto het gebied te bezoeken.

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten wordt, net als het omliggende gebied, opnieuw ingericht. Zo wordt het bezoekerscentrum verbouwd, worden de parkeerplaatsen verplaatst naar het terrein van de voormalige manege en worden stukken landbouwgrond teruggegeven aan de natuur. Ook verbeteren we de verbinding voor wandelaars tussen het station en dit gebied.

Uitvoeringsprogramma

De projecten die deel uitmaken van het Masterplan zijn op hoofdlijnen uitgewerkt in het Uitvoeringsprogramma. In het Uitvoeringsprogramma is per project ook een inschatting van de doorlooptijd en de kosten opgenomen. Nu het besluit is genomen kan er gestart worden met de voorbereidingen van de projecten. De uitvoering loopt tot 2029.

Wethouder Paul Hofman:

Ik ben ontzettend blij dat de raad een besluit heeft genomen over het Masterplan Veluwezoom. Na jaren praten gaan we nu ook echt iets doen om de balans tussen recreatie, natuur en leefbaarheid weer terug te brengen in dit prachtige gebied. Ik ben trots dat we dit met zijn allen voor elkaar hebben gekregen en dat we onze kinderen in de toekomst ook van dit mooie gebied kunnen laten genieten’.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen