Familie ontroerd bij onthulling Dr. W. Portheinestraat in Velp

VELP – In vrolijke zomerse kleren stonden tientallen bewoners en betrokken belangstellenden donderdag 28 juli in de stralende zon bij een met oranje doek bedekt straatnaambordje aan de Kerkallee in Velp. Hoewel van tevoren bekend was dat de naam van haar grootvader zou worden onthuld, was Frederique Portheine toch ontroerd toen ze die naam zo indrukwekkend op het straatnaambordje zag staan.

In 2018 heeft het Comité Monument voor moedige mensen in WO2 aan de gemeenteraad voorgesteld om de straat naar het voormalig Record-terrein te vernoemen naar de laatste gemeente-arts in Velp, Dr. W. Portheine. Het voorstel werd overgenomen en op 16 april 2019 besloot de gemeenteraad aan de nieuw aan te leggen straat de naam Dr. W. Portheinestraat toe te kennen.

Wethouder Gea Hofstede memoreerde in haar toespraak hoe ze in 2019 bij de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor moedige mensen in WO2 de straatnaam al bekend had gemaakt. Daarom was ze blij dat ze het bordje daadwerkelijk kon onthullen. Ze liet blijken onder de indruk te zijn van de houding van alle Velpse huisartsen en vele Velpenaren die in de oorlog moedig (ook Joodse) onderduikers en vluchtelingen hadden verborgen of op een andere wijze verzet hadden gepleegd. ‘Eigenlijk zouden we een straat naar al die mensen moeten vernoemen’, concludeerde ze. Omdat Dr. W. Portheine tevens gemeente-arts was gedurende 40 jaar, is besloten om zijn naam aan deze straat te verbinden.

Gety Hengeveld, voorzitter van bovengenoemd Comité, las vervolgens een kort fragment voor uit het boek ‘Verborgen in Velp’, waarin de heer Herman van Zwam uit de IJsselstraat een verhaal vertelt over een aangrijpend voorval in de oorlog waar dokter Portheine bij betrokken was. Met risico voor eigen leven fietste hij tijdens beschietingen door het dorp om gewonde Velpenaren te verzorgen.

Wethouder Gea Hofstede en Frederique Portheine – omringd door haar moeder Margriet Portheine, tweelingbroer Hans en dochter Fleur – verwijderden het oranje doek en onthulden daarmee het straatnaambordje Dr. W. Portheinestraat.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen