Dierentehuis Arnhem en omstreken per volgend voorjaar dicht? Nee toch?!

REGIO – Het Dierentehuis Arnhem en omstreken verzorgd al jaren de wettelijke taak voor de opvang van zwerfdieren van de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Het dierentehuis is echter al jaren in bouwvallige staat en het heeft al jaren geleden aangegeven dat er wensen zijn om dit te veranderen.

Getallen

Het dierentehuis heeft een heel groot werkgebied en vangt per jaar, ruim 2000 dieren op uit bovengenoemde gemeenten, honden, katten, konijnen en vogels zijn hier de grootste hoeveelheden van. Om nog maar niet te spreken over het aantal meldingen en uitrukken per jaar, dat waren er afgelopen jaar 2021 ruim 6000, natuurlijk niet alleen noodgevallen, maar ook voor assistentie bij uitrukken van de andere hulpdiensten, opvang bij verkeersongelukken, branden, overleiden, overleden huisdieren in de natuur. etc. etc.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dierentehuis Arnhem en omstreken per volgend voorjaar dicht?

Nieuwbouw is keihard nodig

Het bestuur van het dierentehuis en de gemeenten zijn het er langer over eens, dat een nieuw tehuis dat aan de huidige eisen van dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en energie voldoet noodzakelijk is. Jarenlang is hier al over gesproken met de aangesloten gemeenten. In september 2021 konden de nieuwbouwplannen worden gepresenteerd aan de gemeenten. Lekkages, scheuren in muren en vloeren, asbest een verwarmingsketel uit 2001. De koelvoorziening die net uitgevallen is omdat deze ook erg verouderd is (moest weer extra geld aan uitgegeven worden), enkel glas, geen energie terugwin installaties zoals zonnepanelen, slechte isolatie, en torenhoge energierekeningen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dierentehuis Arnhem en omstreken per volgend voorjaar dicht?

Gemeentegarantie niet op korte termijn realiseerbaar?

Voorwaarde voor de nieuwbouw is de financiering, de banken eisen hiervoor een gemeentegarantie. Gezien de wettelijke taak van de gemeenten en de gesprekken in de voorfase leek dit op korte  termijn realiseerbaar. Het afgelopen jaar is de aanvraag steeds meer in de bureaucratie vastgelopen. De heer Klein Molenkamp, voormalig burgemeester van gemeente Rozendaal en lid van het bestuur van het dierentehuis, laat weten in mei al een brandbrief naar alle gemeenten te hebben gestuurd en daar van geen enkele gemeente, behalve een bevestiging van ontvangst, hebben zij geen antwoordt ontvangen. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dierentehuis Arnhem en omstreken per volgend voorjaar dicht?

Bureaucratie, ultimatum tot 1 oktober 2022

“Het bestuur van het Dierentehuis acht het niet meer verantwoord komende winter door te komen zonder zekerheid van een nieuw Dierentehuis. Daarvoor is de huidige locatie te slecht en de plannen voor nieuwbouw zijn in 2021 al aan de diverse gemeenten gepresenteerd en positief ontvangen. Daarom heeft het bestuur van het Dierentehuis de gemeente Arnhem en ook de andere gemeenten, gevraagd voor 1 oktober zekerheid te geven over de  gemeentegarantie. Zij hebben dan één jaar de tijd gehad hierover te beslissen.”

Mocht dit niet het geval  zijn dan zal het Dierentehuis in het eerste kwartaal van 2023 worden gesloten. Dit is temeer te betreuren omdat het Dierentehuis in juni nog de Europese aanbesteding heeft gewonnen voor een 10-jarig contract als dierenopvang, voor de gemeente Arnhem. Als ontbindende voorwaarde is toen door de gemeente ook al gesteld dat er een gemeentegarantie gegeven moest worden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dierentehuis Arnhem en omstreken per volgend voorjaar dicht?

Begin 2023 is Dierentehuis Arnhem en omstreken mogelijk gesloten

De aangesloten gemeenten zullen dan op andere wijze hun wettelijke taak moeten uitvoeren. Het zal dan bijna zeker zijn dat de opvang van zwerfdieren (tijdelijk) buiten de regio zal moeten plaatsvinden. Dichtstbijzijnde zijn Doetinchem, Apeldoorn, Nijmegen, Ede (alleen honden) en Amersfoort. Deze dierenasiels hebben al aangeven daar niet eens de ruimte voor te hebben en ook in geval van calamiteiten zal de maximale aanrijtijd niet meer haalbaar zijn. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dierentehuis Arnhem en omstreken per volgend voorjaar dicht?

De heer Klein Molenkamp

“Het bestuur van het Dierentehuis betreurt de onzekerheid die rond de gemeentegarantie blijft. Zij acht het langer open houden zonder toekomst niet meer verantwoordt tegenover medewerkers en vrijwilligers en de op te vangen dieren.”

Klik HIER voor de brief van het Dierentehuis aan de gemeente Arnhem en HIER een chronologisch overzicht van de correspondentie van het dierentehuis met de gemeenten van de afgelopen jaren.

Rheden.nieuws.nl heeft aan gemeente Rheden een reactie gevraagd op het bericht van het Dierentehuis Arnhem en omstreken, echter is de verantwoordelijke wethouder op vakantie en is er aangegeven dat er na zijn/haar vakantie een reactie gegeven zal worden. Mocht dit eerder het geval zijn dan zullen wij u hier van op de hoogte stellen.

Dierentehuis Arnhem en omstreken per volgend voorjaar dicht?

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen