Met maatschappelijke diensttijd van Incluzio zetten jongeren zich in voor gemeente

Foto: Incluzio.nl

RHEDEN/ROZENDAAL – Jongeren tussen 14 en 27 jaar uit Rheden en Rozendaal worden dit najaar uitgedaagd om zich met een zelfgekozen idee in te zetten voor de mensen in hun dorp. Zij kunnen zich aanmelden voor deze zogeheten maatschappelijke diensttijd. Het programma wordt ondersteund door Incluzio Rheden in samenwerking met Spectrum.

‘Jongeren ontdekken hier hun talenten’

In een periode van tien weken ontdekken en benutten jongeren hun talenten én doen ze iets voor mensen in de buurt. Zij worden getraind door Patrick Kleisterlee, dorpscoach Jeugd bij Incluzio Rheden. “De jongeren gaan in groepen aan de slag”, verduidelijkt hij. “Ze bedenken samen een project, werken een plan uit en brengen het vervolgens tot uitvoering.”

Dankbaar
Het kunnen uiteenlopende activiteiten zijn, zoals een straatbarbecue op verschillende plekken in de wijk, het opzetten van een jongeren sporttoernooi of het aanpakken van de plastic soep. “Bijna alles kan!”, stelt Kleisterlee. “En het mooiste: ze kunnen iets betekenen voor hun eigen wijk en gemeente. Dat is heel dankbaar.”

Ontwikkeling

Door het volgen van de maatschappelijke diensttijd leren jongeren veel over zichzelf, waar ze goed in zijn én wat zij leuk vinden. “Het is voor jongeren een manier om zichzelf te ontdekken en sociale verantwoordelijkheid te nemen. Ik leer hen bijvoorbeeld om op een goede en efficiënte manier samen te werken.” Om de inzet van de jongeren te waarderen en erkennen, ontvangen zij na afloop een erkend Young Leaders-certificaat.

Ervaringen
De ervaringen met deze maatschappelijke diensttijd zijn positief. In de zomer van 2021 is een eerste groep jongeren aan de slag gegaan met de maatschappelijke diensttijd. “Zij hebben verschillende activiteiten georganiseerd, zoals ‘spring je coronastress weg, een middag springen voor jongeren in de wijk’,” zegt Kleisterlee. “Een andere groep ging aan de slag met een speurtocht voor bewoners van een verzorgingshuis. De middag werd afgesloten met een bingo en etentje. We hopen dat later dit jaar de jongeren ook weer trots zijn op de mooie activiteiten en resultaten die zij hebben geregeld.”

Meer informatie en aanmelden
Deze maatschappelijke diensttijd wordt meestal gedaan in de vrije tijd of tijdens een tussenjaar. “Het is soms ook mogelijk om het onder schooltijd te doen, bijvoorbeeld in tussenuren”, verduidelijkt Kleisterlee. “Of jongeren zich nu een paar uur of een paar dagen per week inzetten; we kunnen samen naar de mogelijkheden kijken.”

De volgende periode begint 1 september. Voor vragen of om aan te melden (individueel of als groep) kan contact worden opgenomen met Patrick Kleisterlee via [email protected] of bel 06 – 51 72 34 13. Kijk voor meer informatie op www.incluziorheden.nl

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen