OMD 2022: Voormalige kerk de Glazenburg omgebouwd tot woonhuis

RHEDEN – Zaterdag 10 september was tijdens de Open Monumentendag de voormalige kerk, wat eerst kantoor werd en nu als woning is omgetoverd te bezichtigen aan de Arnhemsestraatweg 20 in Rheden.

Dit kerkgebouw van architect H.J.Tiemens is een goed voorbeeld van gereformeerde kerkenbouw door zijn sobere stijl en de invloed van de Delftse school. Vanaf 1991 tot 2005 deed de kerk dienst als bridge- en schaakcentrum “de Glazenburg” . In 2006 is het gebouw gerenoveerd en inwendig grondig verbouwd tot kantoor. Hierbij zijn de vroegere glas-in-lood ramen en andere details gebleven. Zij geven aan het moderne interieur van het gebouw wat nu met nieuwe aanpassingen als woonhuis functioneert een bijzondere sfeer. Hiermee is het een heel goed voorbeeld van hergebruik van een voormalige kerk.

In 1928 werd onder architectuur van Jr. H.J. Tiemens deze Gereformeerde kerk  gebouwd en in 1929 in gebruik genomen. Het is een goed voorbeeld van gereformeerde kerkenbouw door zijn sobere stijl en invloed van de Delftse school. Het verving een eerder in 1918 gebouwd kerkje aan de Havelandseweg (hoek Veerweg), die door toename van het ledental inmiddels te klein was geworden.

Het kerkgebouw werd tot 1991 gebruikt door de Gereformeerde kerk Rheden-De Steeg. Bij de federatie met de Nederlands Hervormde Gemeente van Rheden werd besloten om als Protestantse gemeente (aangesloten bij de PKN) later samen te kerken in de Dorpskerk van Rheden.

(Bron: https://www.openmonumentendag.nl/monument/woonhuis-in-voormalige-kerk/)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen