OMD 2022: Voorheen Willem Kolling Nutsschool in Dieren

DIEREN – Zondag 11 september 2022 was tijdens de Open monumentendag het woonproject gemeenschappelijke ruimtes in de voorheen Willem Kolling Nutsschool aan de Tellegenlaan 2 in Dieren te bezichtigen. Hier was veel belangstelling voor.

Deze voormalige kleuterschool is sinds 2021 een gemeentelijk monument. In 1931 werd door de gemeente vergunning verleend aan de Maatschappij tot Nut van het Algemeen voor het bouwen van een school. Initiatiefnemer voor de bouw was de heer Willem Kölling, directeur van de Gazelle-fietsfabriek. In 1932 werd de Willem Kölling Nuts kleuterschool geopend. Het ontwerp is van de hand van J.G.A.Heineman, een bekende architect uit Velp.

Het pand heeft twee keer een knik van 45 graden om de klaslokalen zoveel mogelijk op het zuiden te richten. Voorheen was er een overdekte zandbak, de open gevel is later gedicht met bakstenen tussen de nog bestaande standvinken. Nu is deze stenen wand vervangen door glas. De monumentale status wordt toegekend omdat het samen met de arbeiderswoningen uit 1921 onderdeel is van de eerste uitbreiding van Dieren. Dan is er het sociaal historisch belang gezien het initiatief van de directeur van Gazelle. Bovendien is het ontwerp van een in de regio bekende architect.

Duurzaam duurt het langst

De bewoners treffen duurzaamheidsmaatregelen in de vorm van hergebruik van materialen, isolatie, opvang van water. Bovendien verbouwen zij hun eigen groente in de aangelegde groentetuin, op de plek waar voorheen de speelplaats was. Tijdens de Open Monumentendag vertelde zij er graag over.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s

(Bron: https://www.openmonumentendag.nl/monument/woonhuis-62/)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen