Onthulling  struikelstenen in Dieren op 30 september

Foto: Wikimedia Comons - Christian Michelides

DIEREN – Op vrijdag 30 september worden 7 struikelstenen op 4 verschillende adressen in Dieren onthuld. Dit wordt gemeld door de Stichting Struikelstenen gemeente Rheden.

Wat zijn Struikelstenen?

Struikelstenen kennen hun oorsprong in Duitsland waar ze Stolpersteine worden genoemd. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht door het leggen van gedenkste(e)n(en) in de stoep van hun laatste woonadres. Struikelstenen maken de voorbijganger bewust van de geschiedenis van die plek. Op de Struikelsteen staat op een messing plaat, de naam van een persoon, die op die plek heeft gewoond en tijdens de oorlog door de nazi’s is vermoord.

Op vrijdag 30 september onthult de Stichting  Struikelstenen gemeente Rheden struikelstenen voor 7 inwoners van Dieren. Vanaf 10:00 uur tot 13:15 uur wordt er een programma gevolgd, lopend langs de onderstaande adressen en met als start- en eindpunt de Dierense Sjoel aan de Spoorstraat te Dieren.

  • Jacob Levie, die aan de Spoorstraat 9 woonde
  • Lea Levie-Elte en Louis Levie, voormalig bewoners van Zutphensestraatweg 10
  • Rebekka Baaren-van Bolle, Abraham van Baaren en hun zoon Jacob, voormalig bewoners van Molenweg 12a
  • Felix Bachrach, die aan Stationsplein 16 woonde

“Wij hopen dat de plaatsing van de stenen eraan bij zal dragen dat hun namen niet vergeten worden, een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.” Bij deze onthulling wordt de verwanten de gelegenheid geboden zelf iets te zeggen over hun familieleden.

Stichting Struikelstenen gemeente Rheden is in het najaar van 2021 opgericht met het doel in de gemeente Rheden struikelstenen te plaatsen ter nagedachtenis van de slachtoffers van het naziregime. Ze doen dit voor het huis waar zij als laatste vrijwillig woonden.

Kijk voor meer informatie op: www.struikelstenen-rheden.nl of mail via: [email protected]

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen