Protestantse Gemeente Velp begint actie voor mensen in energiearmoede

14 okt 2022, 17:24 Nieuws
energiearmoede rhedennieuwsnl
rheden.nieuws.nl
VELP - De diaconie van de Protestantse Gemeente Velp wil mensen in energiearmoede in het dorp helpen. De bedoeling is niet het ‘betalen van’ de energierekening, maar het ‘bijdragen aan’, zeggen Arthur Ohm en Eise Lensink van het kerkbestuur.

De overheid doet wel wat, maar in veel gevallen is dat niet genoeg.

De diaconie komt in actie omdat ze niet langer wil toekijken hoe mensen in de financiële problemen komen. Omdat de initiatiefnemers denken dat er ook genoeg mensen zijn die geen problemen hebben met het betalen van hun energierekening en de boodschappen, hopen ze dat de ene groep de andere wil helpen.
Er is een bankrekening geopend onder de naam Energiefonds en de diaconie verzekert dat al het geld dat binnenkomt, gaat naar mensen in nood. “Mocht er na verloop van tijd wat overblijven, dan schenken we het aan de Voedselbank in Velp.”
Voor het uitgeven van het geld gaat de diaconie geen ingewikkelde procedures opstellen. Eise Lensink: “We gaan uit van vertrouwen, niet van wantrouwen. Als mensen zich bij ons melden, vragen we hoe groot het probleem is en dragen vervolgens bij naar draagkracht van het fonds. Dit doen we door rechtstreeks geld over te maken naar de energieleverancier, met vermelding van het klantnummer van de betreffende persoon. Ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die met een bijdrage van 100 euro al heel blij zijn.”

Voorlopig beperkt de diaconie deze actie tot het dorp Velp

Arthur Ohm: “Omdat we het in eerste instantie overzichtelijk willen houden. Maar tegelijkertijd sluiten we niets uit. Misschien haken er wel andere kerken of partijen aan. Zelf zijn we van plan te kijken of we kunnen samenwerken met de energiecoaches van de gemeente Rheden en schuldhulpmaatjes in het dorp.”
De actie van de kerk wordt ondersteund door Daan Appels, raadslid voor D66 in de gemeenteraad van Rheden. Hij vroeg onlangs aan het college van B&W wat de gemeente doet aan energiebesparing. Wethouder Gea Hofstede had het antwoord niet paraat, maar beloofde er snel mee te komen.
Daan Appels: “Ik waardeer deze actie van de kerk enorm. Niet afwachten, maar in actie komen. Er zijn genoeg mensen die wat kunnen missen, en dan is het prachtig als je daar een medemens in je eigen omgeving mee kunt helpen. Ik denk dat in het algemeen geldt: als we wat zorgzamer zouden zijn voor elkaar, wordt de wereld snel een beetje mooier.
Om in contact te komen met de initiatiefnemers kan worden gemaild naar: [email protected] . Doneren kan via de site van de Protestantse Gemeente Velp: www.pknvelp.nl . Omdat het een diaconaal project is, is de bijdrage fiscaal aftrekbaar.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.