Stijn de Jonge en Wouter van Rijn winnen gemeentelijk kampioenschap schaken

Foto: Velpse Schaakvereniging

VELP – Na twee jaar gedwongen pauze stond op 16 oktober het gemeentelijk kampioenschap weer op het programma. Voor het eerst op een zondag en voor het eerst na vele decennia met een aparte jeugdgroep. Deze beide nieuwigheden kunnen zeker geslaagd worden genoemd.

In de sfeervolle zaal van Trefpunt De Elleboog streden 28 schakers om de twee titels. Allen afkomstig van de Velpse Schaakvereniging en Schaakvereniging Theothorne óf inwoner van de gemeenten Rheden of Rozendaal. Het was een lange dag, waarop de eerste partijen om 11:00 uur werden gespeeld en de prijsuitreiking om 17:00 uur plaatsvond. De twee groepen verschilden niet alleen qua leeftijd aanzienlijk van elkaar, maar ook het speeltempo bij de jeugd was korter dan in de groep ‘algemeen’.

Voor de eerste keer

Een vrij groot aantal van de deelnemende jeugdspelers had nog niet eerder een dergelijk toernooi gespeeld, zij werden hier een prachtige ervaring rijker. Sommigen waren pas een paar keer op schaakles geweest! Hoewel de bedenktijd per partij tamelijk kort was vielen veel beslissingen al heel vroeg in de ronde. Het plezier straalde er van af, aan de andere kant is een partij verliezen nooit leuk. Alle spelers hebben er ongetwijfeld veel van geleerd. De groep speelde bovendien in een gezellige ruimte waar ook een aantal ouders had plaatsgenomen en waar uit de andere groep ook spelers af en toe een kijkje kwamen nemen, vaak ondertussen een consumptie bij het ‘loket’ meenemend.

Stijn de Jonge

Er was geen uitgesproken favoriet, maar dat Stijn de Jonge met een fantastische score van 12 uit 13 iedereen vrij ver voor bleef was toch wel een verrassing. Hij verloor dus maar 1 partij in het spektakelstuk. De organisatie gaat de schaakontwikkeling van alle deelnemers met plezier en interesse volgen. Wie weet zit er een grootmeester in de dop tussen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Stijn de Jonge krijgt de gouden koning uitgereikt door Eric de Winter.
Stijn de Jonge krijgt de gouden koning uitgereikt door Eric de Winter.

De uitslag bij de jeugd:

  1. Jeugdkampioen van de gemeente Rheden: Stijn de Jonge 12 pnt uit 13;
  2. Ceder Koppelaar 10 pnt;
  3. Dion Vaessen 10 pnt;
  4. Casper de Jonge 9,5 pnt;
  5. Christiaan Dieperink 8,5 pnt;
  6. Donovan ten Broeke 8,5 pnt;
  7. Casper Dahlhaus 8 pnt;
  8. Gino Vaessen 7,5 pnt;
  9. Canberk Serbetli 5,5 pnt;
  10. Nick Nomen 4 pnt;
  11. Melin Pölen Yildiz 4 pnt;
  12. Luka Arnoldus 2,5 pnt;
  13. Ali-Güney Yildiz 1 pnt.

Wouter van Rijn

Voor de groep ‘algemeen’ hadden zich gelukkig een aantal sterke spelers aangemeld. De titelverdediger, Dierenaar Tom Bus, was helaas verhinderd. Waarom? Hij had andere schaakverplichtingen. En op deze manier simultaan spelen lukt nou eenmaal niet. Maar ook Wouter van Rijn had al een keer de titel veroverd, al wist hij dat zelf niet meer. Dat was in 1998, toen het toernooi ook in het snelle rapid-tempo werd gespeeld. Wouter startte met een remise tegen de Velpse voorzitter Hans van Capelleveen, daarna won hij alles zodat zijn kampioenschap alleen maar volkomen verdiend genoemd kan worden. De nummers 2, 3 en 4 behaalden die plaatsen keurig volgens de ratingvolgorde. Net als bij de jeugd was het goed een behoorlijke delegatie van de Dierense schaakvereniging Theothorne te zien. De beste van hen werd Pieter Koppelaar die ook actief is in de Schaakschool Velp, met evenveel punten als mede-Theothornespeler Henk Bergsma.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook Wouter van Rijn kon een gouden koning mee naar huis nemen.

De uitslag bij de volwassenen:

  1. Kampioen van de gemeente Rheden: Wouter van Rijn 6,5 pnt uit 7;
  2. Koen Maassen van den Brink 5,5 pnt;
  3. Brent van Dusseldorp (hij was jeugdkampioen in 2015 en 2017) 4,5 pnt;
  4. Hans van Capelleveen 4,5 pnt;
  5. Pieter Koppelaar 4 pnt;
  6. Henk Bergsma 4 pnt;
  7. Wilma Dufrenne 4 pnt;
  8. Dick van Rumpt 3,5 pnt;
  9. Martijn Dahlhaus 3,5 pnt;
  10. Eric de Winter 3,5 pnt;
  11. Lazlo van Kuijk (jeugdkampioen in 2019) 3 pnt;
  12. Jan Stuut 3 pnt;
  13. Theo Koeweiden 3 pnt;
  14. Ko Kooman 2,5 pnt;
  15. Martijn Ruumpol 1 pnt.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen