Optreden Ben Martin Band in de Harmonie Laag-Soeren

LAAG-SOEREN – Een bruisende herfstmiddag met Jazzband Ben Martin op zondag 23 oktober in café-restaurant De Harmonie.

Wie de aankondiging in de agenda van rheden.nieuws.nl heeft gezien moet zeker nieuwsgierig geworden zijn; een hele middag lekkere muziek met een drankje binnen handbereik? Luisteren naar een stel enthousiaste muzikanten dat onder aanvoering van topsaxofonist Miguel Martinez werken van grote jazzlegendes met smaak te lijf gaat kan geen straf zijn.

Omdat mijn lief sinds kort de band versterkt, was ik zeker nieuwsgierig. Als ervaren en kritisch luisteraar valt er dan veel te beleven. De eerste keer hoorde ik de band tussen de koeien van melkveehouderij De Elzenhof in Velp: ‘Jazz isn’t dead. It just smells funny.’ Vorige maand nog was ik erbij toen het optreden deels verwaaide in de broeierige sfeer tijdens een te groot en rumoerig druk Carolina Festival te Dieren.

Nu dus Laag-Soeren. Het maken van foto’s kon ik gelukkig overgelaten aan Theo Jansen. Hij duikt regelmatig op als er iets te doen is en hij krijgt het zeker voor elkaar om een paar leuke momenten vast te leggen, maar je hebt dan nog geen beeld van een vlot gebrachte en kwalitatief hoge muzikale prestatie. Muziek is toch vooral bedoeld om naar te luisteren.

Je moet er eigenlijk bij geweest zijn. Van een saaie en neerslachtige herfstmiddag was geen sprake.

De muzikale boog stond ruim drie uur gespannen, de tijd vervloog in muzikale verpozing en toen het feest werd afgesloten met het opzwepende ‘Tequila’ was de jazzclubachtige sfeer compleet. Op de uit drie delen bestaande ‘Setlist’ stonden ruim twintig nummers en van de eerste tot de laatste noot wist de band te boeien. Het geluid van de meeslepende Ballads was in de Harmonie uitstekend. Het volume van de Standards was aangenaam voor de oren. Je ziet en hoort aan alles dat muziek maken zo veel leuker is dan luisteren, maar ik kreeg de indruk dat het publiek zich minstens zo vermaakt heeft als de leden van de band.

Terwijl buiten het tapijt van kleurige herfstbladeren steeds groter werd, vertolkte de zangeres halverwege Set 2 met zwoele, zuivere en zekere stem het toepasselijke nummer ‘Autumn Leaves’. Heel naturel weet ze met alle middelen het verhaal te vertellen en dat gold voor alle vocale nummers. Tijdens de instrumentale stukken vonden ritmesectie en blazers elkaar perfect. Op heel spannende momenten en bij de afwisseling van solo’s hield de bandleider met een paar simpele handbewegingen de boel keurig bij elkaar.

Ondertussen liep het publiek in en uit, werd er geschonken en gedronken, meebewogen, gekletst en geklapt, gezongen, geknuffeld en in een hoekje durfde een stel zelfs een paar danspasjes aan.

Het is triest om te moeten vaststellen dat dit muzikale feest zo goed als zeker niet herhaald gaat worden: de Harmonie gaat helaas sluiten. Hopelijk lukt het de band om elders een vergelijkbare plek te vinden, waar publiek en band elkaar kunnen opzwepen. Hopelijk zijn ze zo nog vaak te horen.

Verslag: Ronald Kuilman

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Optreden Ben Martin Band in de Harmonie 23-10-2022

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen