Een nieuw boek over Dieren e.o., maar dan anders. Heel anders.

Foto: Jan de Jong

DIEREN – Nog niet zo lang geleden heeft schrijver Jan de Jong een nieuw boek uitgebracht over Dieren, zijn geboorteplaats, een boek dat de periode van na de Tweede Wereldoorlog beschrijft.

Een nieuw boek over Dieren e.o., maar dan anders. Heel anders. Ik ga hier nooit meer weg!

Op de vraag naar dat ‘andere’ geeft de schrijver, oud Dierenaar Jan de Jong  zelf het antwoord: “Het is geen boek dat stoelt op historisch (wetenschappelijk) onderzoek naar oud Dieren. Maar het is wel een historische sfeertekening met waargebeurde verhalen. In Dieren, in de opbouw-jaren na de oorlog. Toen Dieren ging groeien en uitbreiden. Zijn Dierense woonomgeving wordt in kaart gebracht door een jongetje dat zich niet kan voorstellen dat iemand hier vandaan ooit zou willen verhuizen naar elders…  Hier heb je immers alles wat er nodig is om te spelen, om avonturen te beleven en om gelukkig te zijn.“

Het boek, door een recensent omschreven als “een aanwinst voor de Dierense literatuur” is geschreven vanuit de belevingswereld van een kind. Onbevangen en met een authentieke logica zoals kinderen die hebben…. Eerst speelt hij met zijn vriendjes in de eigen straat en de Oranjebuurt van Dieren, maar al gauw wordt zijn leefgebied verlegd naar speciale plekken zoals het zwembad, het station, het grindgat en het vlak. En natuurlijk en ook steeds weer naar het bos en de IJssel. Dieren en het gebied daaromheen wordt in kaart gebracht en wordt ook langzaam steeds meer ‘van hem’. Van het ene verhaal in het andere passeren familieleden, vrienden, buren en klasgenoten de revue, evenals bekende Dierenaren uit die tijd.  Dit is het dorp waar hij nooit meer uit weg wil!

De auteur, Jan, schrijft over de mensen in zijn wereld en over gebeurtenissen die (wat oudere) Dierenaren zeker zullen herkennen en die hij beschrijft zoals hij ze als kind beleefde. Van kleutertijd tot de middelbare school. Met een schat aan herinneringen heeft hij hier ‘tussen de regels door’ een historisch tijdperk beschreven: Nederland in de opbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het is de tijd van zuinigheid, ‘handen uit de mouwen’ en verzuiling, maar ook van veel gezelligheid. Een verhaal van het leven in Dieren midden vorige eeuw.

Dus autobiografisch?

“Ja, helemaal. En toch ook helemaal over Dieren. Maar ik geef toe lang geaarzeld te hebben. Het voelde heel ‘kwetsbaar’; ik vertel over thuis, over ons gezinsleven. Over mijn ouders , broer en zus. Over mijn grootouders en m’n vrienden. Maar ook over de ‘jongens uit de buurt’, over de gebeurtenissen op school en de gymvereniging. Van het ene verhaal in het andere passeren familieleden, vrienden, buren en klasgenoten de revue, evenals bekende Dierenaren uit die tijd. Dat vereist ook grote zorgvuldigheid. Want op deze manier komen (onbedoeld) ook andere Dierenaren uit de anonimiteit. En het gaat over alles wat er in deze belangrijke ontwikkelingsperiode van schoolkind tot tiener gebeurt. Over spelen, steggelen en ruzie maken. Over huttenbouwen tot ‘de eerste verkering’, over hormonen en het park maar ook over de winkeliers, de smederij en de veerman. Heel persoonlijk en tegelijkertijd heel herkenbaar. Originele foto’s, ook veel uit “Dieren in Beeld”, laten het verleden spreken.”

Geboren in Dieren?

“Zeker, wij woonden in de Kon. Sophiastraat, naast het Wijkhuis. Een buurt die normaal in de boeken over Dieren niet vaak voorkomt; ons gebied was voor de inwoners van ‘Oud-Dieren’, “net over het spoor; het begin van de hei.”  Het is dus niet vreemd dat het Wilhelminaplein, de Gazelle en het Station in de verhalen vaak voorkomen. Maar altijd zijn er weer de IJssel en het bos, die daarom ook de cover sieren.

Nooit weggegaan?

“Ja, dat wel; ik ben vaak verhuisd. Na mijn diensttijd ben ik uit Dieren vertrokken. Mijn ouders hebben er wel tot hun overlijden gewoond; daardoor heb ik in al die jaren toch Dieren helemaal mee zien veranderen. Maar in mijn jeugd wist ik het zeker: ik ga hier nooit meer weg.”

(Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel The Readshop in Dieren of voor mensen buiten Dieren te bestellen via [email protected] )

Ik ga hier nooit meer weg - Jan de Jong

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen