Gemeente Rheden zoekt bewoners om een ‘Nectarkroeg’ aan te planten

Foto:

GEMEENTE RHEDEN – De gemeente Rheden stelt gratis kleine nectarkroegen beschikbaar voor haar inwoners. Voorwaarde is dat de bewoners ongeveer 1 m² tegels of gazon in hun tuin verwijderen voor beplanting.

Een nectarkroeg is makkelijk in onderhoud en droogtebestendig, dus water geven is niet nodig. Het aanvragen van een nectarkroeg kan tot zondag 27 november via www.rheden.nl/nectarkroeg. Inwoners die een aanvraag indienen, ontvangen binnen een week na de sluitingsdatum een reactie van de gemeente.

Met het plaatsen van een nectarkroeg kan iedere tuin een bijdrage leveren aan het versterken van de biodiversiteit. De gemeente Rheden stelt daarvoor 250 nectarkroegen van één vierkante meter gratis beschikbaar.

Insecten erg belangrijk

Door langdurige droogte, zoals afgelopen zomer het geval was, hebben insecten te weinig voedsel om te overleven. In Nederland leven bijvoorbeeld zo’n 350 soorten wilde bijen, waarvan veel soorten de afgelopen jaren sterk achteruit zijn gegaan. “Insecten zijn erg belangrijk in de natuur. Ze houden de bodem gezond, bestuiven de bloemen en fruitbomen en zijn voedsel voor veel vogels en andere dieren.

Maar het gaat slecht met de insecten in Nederland, doordat er steeds minder ruimte is voor natuur en door een teveel aan stikstof en pesticiden (gif). Hierdoor nemen de insectenpopulaties snel af. Tegelijkertijd raakt de natuur uit balans waardoor er vaker plagen kunnen ontstaan, zoals van de eikenprocessierups. Ook met kleine maatregelen kunnen wij ons samen inzetten voor een gezonde natuur!”, zegt Paul Hofman, wethouder van Natuur, Landschap en Biodiversiteit van de gemeente Rheden.

Biodiversiteitsplan

Het aanleggen van de nectarkroegen is de eerste actie uit het biodiversiteitsplan dat de gemeenteraad in juni 2022 heeft vastgesteld. De verscheidenheid aan soorten planten, dieren en micro-organismen op aarde staat onder druk, ook in Rheden. Met deze actie wil de gemeente Rheden haar inwoners stimuleren een bijdrage te leveren aan het behoud, herstel en de verbetering van de biodiversiteit.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like & volg dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen