Natuur in beeld: Overwinteraars uit Arctische oorden, Kolganzen

Foto: Jeroen-van-Wijk

Natuur in beeld – Overwinteraars uit Arctische oorden. Nederland als toevluchtsoord voor Kolganzen.

Kolganzen broeden hoofdzakelijk op de toendra’s in het Arctisch gebied. Daar zijn ze aanwezig vanaf eind mei tot begin september. Omdat het voor de vogels onmogelijk is om in de winter nog voedsel te vinden op de toendra’s, verkassen ze ’s winters naar warmere oorden. De kolganzen die in Nederland overwinteren, zijn afkomstig uit Noordwest Rusland en Siberië. Ze vliegen dus afstanden van meer dan 3000 kilometer! Tussen oktober en maart zie je ze in grote groepen in Nederland met aantallen die kunnen oplopen tot ruim 900.000 vogels! Je vindt ze in Gelderland vooral langs de grote rivieren en in de Achterhoek, waar ze zich tegoed doen aan gras.

Hoe te herkennen?

Omdat kolganzen vaak in gemengde groepen zitten met grauwe ganzen, kan het zijn dat ze je niet direct opvallen. Toch zijn de volwassen vogels goed te herkennen. Karakteristiek voor de kolgans zijn de witte bles rondom de snavelbasis en de zwarte strepen op de borst. Die strepen zie je ook goed tijdens de vlucht. Daarnaast is het geluid van de kolgans opvallend: een hoog, jodelend en kakelend gegak. Dit is ook ’s nachts regelmatig te horen wanneer groepen kolganzen overvliegen. Niet iedere gans is dus ‘zomaar een gans’!

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen