Nageslacht’ van Koos Dam en met spel van Iris Heusschen in Nieuwe Ruimte Velp

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Terwijl de expositie ‘Krachtig Subject versus Weerloos Object’ nog in Nieuwe Ruimte te bezichtigen is opende de expositieruimte meerdere avonden haar deuren voor de toneelvoorstelling ‘Nageslacht’ van Koos Dam en met spel van Iris Heusschen.

Het toneelstuk vertelt in slechts 35 minuten een indringend verhaal en neemt de kijker mee naar het leven van een vrouw, (Heusscher) ze is zwanger en spreekt haar ongeboren kindje toe. Ze leeft echter in een tijd van oorlog en aan haar rustige leventje komt plots een einde wanneer drie mannen in uniformen haar huis binnen dringen en haar verkrachten. Hierna laat het verhaal zien hoe zij hier mee omgaat en hoe wraakgevoelens deel van haar worden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nageslacht - Nieuwe Ruimte Velp - Sebastiaan Torenhof

Wraak is echter niet het thema van het verhaal, dat niet chronologisch wordt verteld en de kijker meeneemt op een verdrietige, soms komische maar vooral verontrustende reis waarin hij niet weet wat er staat te gebeuren. Pas aan het einde wordt duidelijk wat de openingsmonoloog vertelde.

Iris Heusschen speelt het stuk in totaal 7 maal voor een beperkt publiek, alle kaarten hiervoor waren snel uitverkocht. De voorstelling werd nog geen halve meter van het publiek gespeeld en werd hierdoor erg intiem, het publiek kon niet anders dan meevoelen met deze jonge vrouw en haar tragische doch krachtige verhaal dat door Iris Heusscher indringend en met totale overtuiging werd gebracht. Het decor bestond uit enkele stoelen en krukken aangevuld door een klein aantal verschillende kledingstukken.

Ook tot decorstukken gemaakt waren de werken van Winston Huisman en HJIMvanGasteren, waar het stuk letterlijk tussen uitgevoerd werd. Het was fascinerend om te zien hoe Iris Heusscher een wereld wist te schetsen die voor haar, en voor de bezoekers, tot leven leek te komen. Het verhaal kan zich gedurende de Tweede Wereldoorlog afspelen, waarbij beelden van Band of Brothers voor de geest voorbijkomen, maar helaas zou het verhaal zich ook vandaag kunnen afspelen waarbij men het recente nieuws uit Oekraïne voor ogen ziet.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nageslacht - Nieuwe Ruimte Velp - Sebastiaan Torenhof

Centraal stond, net als in de expositie, de vrouw. En in geval van het stuk: geweld tegen vrouwen, een onderwerp dat helaas van alle tijden lijkt. De toneelvoorstelling ging op premiere tijdens Orange the World in Arnhem, een themadag eind vorig jaar. Het is geschreven door Koos Dam en hoewel het voor Orange the World of de expositie in Nieuwe Ruimte geschreven zou kunnen zijn is dit niet het geval. Het verhaal kwam in hem op waarna hij het heeft uitgewerkt met actrice Iris Heusscher. Ze oefende in het atelier van Nieuwe Ruimte aan de Oranjestraat in Velp en zo ontstond het idee het voor kleine groepjes (zo’n 18 man) publiek te gaan opvoeren. Het kan een succes genoemd worden dat de bezoekers zonder twijfel aan het denken zette en nog lang zal bijblijven.

Het stuk zal nog op 25, 26 en 27 januari opgevoerd worden, maar alle voorstellingen zijn uitverkocht.

Nageslacht - Nieuwe Ruimte Velp - Sebastiaan Torenhof

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen