Het begin van het Chinese Nieuwjaar, Jaar van het Konijn

Foto:

22 januari, begon het Chinese Nieuwjaar. Dit is de belangrijkste Chinese feestperiode, die gevierd wordt met maaltijden met de familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk.

In 2023 valt het Chinese Nieuwjaar op zondag 22 januari. Volgens de Chinese kalender begint in 2023 het jaar van het konijn. Het nieuwjaarsfestival duurt in 2023 van 22 januari tot 5 februari. Ook in Nederland wordt het door Chinese gemeenschappen gevierd.

De eerste dag van het Chinese Nieuwjaar valt ieder jaar op de tweede of derde nieuwe maan na de zonnewende, wat meestal eind januari of in februari is. Het feest duurt daarna nog 15 dagen, waarbij ook de laatste dag weer belangrijk is. In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar Lentefestival genoemd.

Hoe wordt het Lentefestival gevierd?

Het Chinese Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest. Alle leden van de familie komen dan bij elkaar in het huis van het oudste familielid. Voor sommige Chinezen die in de grote steden werken is dit de enige tijd van het jaar dat ze hun familie zien. Een belangrijk feest dus. Het begint met de familiemaaltijd op de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar. Nu zijn er in China veel regionale verschillen, maar ten noorden van de Yangtze staan jiaozi (饺子) steevast op het menu. In het zuiden eet men juist graag de gestoomde cake.

China is een land waar aanzien belangrijk is en dat geldt helemaal tijdens het Chinese Nieuwjaar. De meeste Chinezen kopen dan nieuwe en bij voorkeur wat duurdere kleding. Ook gaan ze nog even naar de kapper. Verder wordt je geacht je familieleden te vertellen over de grote successen die je behaald hebt.

Vuurwerk spektakel

Het vuurwerk knalt in China namelijk veel harder dan in Nederland. Het is een prachtig spektakel om te zien, maar ook zul je je verbazen hoe veel Chinezen volledig roekeloos met het vuurwerk omgaan. Pas dus op als je China tijdens het Chinese Nieuwjaar bezoekt! Ze gooien het vuurwerk zo uit het raam van hun appartement.

Nadat het geknal verstomd is, worden de overige dagen gebruikt om andere familieleden te zien. Getrouwde vrouwen zoeken bijvoorbeeld hun eigen ouders op. Ook worden er er op deze dagen tempels bezocht. De laatste dag, het Lantaarnfeest, is tenslotte de afsluiting van het Chinese Nieuwjaar. Op deze dag hangen Chinezen een rode lantaarn voor hun deur. Doordat deze dag meestal buiten de wettelijke feestdagen valt, is het Lantaarnfeest wat minder belangrijk geworden. Veel families hangen de lantaarns daarom al eerder op.

Rode enveloppen en versieringen

Hoewel je er als buitenstaander weinig van meekrijgt, vormen rode enveloppen met geld een belangrijk onderdeel van het Chinese Nieuwjaar. Of je rode enveloppen uitdeelt of ontvangt hangt af van je positie in de familie. Getrouwde, werkende familieleden moeten geld geven, terwijl kinderen en ouderen geld mogen ontvangen.

Bron: Bezoek China

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen