Troostende liederen in De Oude Jan Velp

Foto: Marije van den Berg

VELP – Een jaar na het door corona uitgestelde optreden is er nu toch een concert door mezzo-sopraan Ekaterina Leventalun en pianist Frank Peters in De Oude Jan.

Het programma bestaat uit liederen en pianosonates van de Russische componist Nicolaj Medtner. Auteur Maarten ’t Hart schreef over deze muziek: “kostbare kleinoden die bescherming bieden tegen ontstemming, ergernis, een losgebroken geit of slechte recensies.”

Podium Witteman
Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters hebben beiden afzonderlijk bekendheid verworven als solist in binnen- en buitenland. Ze hebben grote affiniteit met de Russische muziek, spreken de taal en zetten vooral in voor het vergroten van de bekendheid van de Russische componist Nikolai Medtner (1880-1951). Daarover vertelden zij indertijd in het TV-programma Podium Witteman. Medtner schreef pianoconcerten, pianosonates en meer dan 100 liederen op teksten van o.a. Poesjkin en Goethe.

Maar zijn composities zijn nauwelijks bekend. Daar willen deze musici verandering in brengen door zijn liederen op CD’s uit te brengen. Dat ze daarin succesvol zijn bleek toen meteen de eerste CD werd bekroond met een prestigieuze Award ‘voor de meest belangwekkende opname van Russische muziek’.

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het cum laude haar masterdiploma’s. In 1993 kwam zij wegens oplaaiend antisemitisme als vluchteling uit Sovjet- Unie naar Nederland. Ekaterina maakt carrière als operazangeres en theaterperformer. In de afgelopen jaren werkte ze mee aan de producties van oa. De Nationale Opera, Toneelhuis Antwerpen, Operadagen Rotterdam, Hollands Diep, Festival van Vlaanderen en anderen.

Pianist Frank Peters studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Hij sloot zijn studie af met de hoogst haalbare onderscheidingen en won diverse nationale en internationale prijzen. Hij speelde op alle grote podia in Nederland en toerde door bijna alle Europese landen en ook door Rusland, China, Amerika en Australië. Hij soleerde o.a. met het Radio Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en het Pools Nationaal Radio orkest in concerten van o.a. Beethoven, Rachmaninov, Prokofjev, en Gershwin. Inmiddels heeft hij zich vooral toegelegd op kamermuziek. Frank Peters is als hoofddocent piano verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Het concert vindt plaats op zondag 19 februari 2023 om 15.30 uur in het Middeleeuwse kerkje De Oude Jan in Velp.

Kerkje De Oude Jan, Kerkstraat 56, Velp. Entree: € 15, Vrienden Oude Jan: € 10, bezitters Gelrepas, CJP en jongeren tot 18 jaar: € 5. Kinderen gratis. Voorverkoop kaarten bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp. Indien nog beschikbaar vanaf 15.00 uur ter plaatse. www.vriendenvandeoudejan.nl

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen