Portret van een ‘Nieuwe Rhedenaar’; Ammar al Mashairi uit Jemen

Foto: Marc Pluim

Gemeente Rheden bestaat dit jaar 450 jaar. In dit jubileumjaar 2023 post de gemeente Rheden wekelijks op vrijdag op hun Facebook en Instagram een portretje van een ‘Nieuwe Rhedenaar’. Deze week: Ammar al Mashairi, uit Jemen.

Ammar bokst zich uit de wachtstand

Ammar al Mashairi deed zaken in Djedda, Saoedi-Arabíë. Tot Mohammed bin Salman aan de macht kwam, zijn huis verwoestte en zijn leven ruïneerde. Al Mashairi vluchtte naar Duitsland waar hij drie jaar lang werkte voor Amazon, tot zijn asielaanvraag werd geweigerd. Twee maanden geleden diende hij in Nederland een aanvraag in, sinds ruim een maand wacht hij op een boot in Dieren de uitkomst af.

Wachten, wachten, wachten. Ammars leven bestaat uit eten, slapen en sporten. Op zondag kan hij naar de boxles van Plix Gym Outdoor Boxing in sporthal Theothorne. De druppels lopen van zijn gezicht, maar zijn ogen stralen. Hij sport dagelijks, want anders wordt hij gek. ‘’s Ochtends een uur en ’s middags een uur,’ hijgt hij. In Duitsland was hij gewend om hard te werken, ‘en goed te verdienen,’ zegt hij, trots wijzend op zijn telefoon, die ons gesprek via Google translate vertaalt, en waarmee hij via YouTube Duits leerde. Hier mag hij gedurende het half jaar dat de asielprocedure duurt, niet werken of een opleiding volgen.

Hij is dan ook maar wat blij met initiatieven als de gratis (kick)boxles die Plix Gym en Incluzio organiseren.

De ‘nieuwe Rhedenaar’ is project van gemeente Rheden naast de vele activiteiten die plaatsvinden in het jubileumjaar, waarin we vieren dat Rheden en Velp 450 jaar geleden samen verder gingen als één gemeente. Sindsdien bestaat die uit de zeven dorpen: Laag-Soeren, Dieren, Spankeren, Ellecom, De Steeg, Rheden en Velp. Het project werd geïnitieerd door de werkgroep erfgoed en wordt uitgevoerd door journalist en schrijfdocent Marjon Weijzen en fotografen Marc Pluim en Jikke Göbel.

Meedoen?

Ken je iemand die niet mag ontbreken in de portretgalerij? Of wil je zelf geïnterviewd worden? Marjon Weijzen zoekt mensen uit alle zeven dorpen en moedigt vooral jongeren aan om zich aan te melden. Aanmelden kan door te mailen naar: [email protected] of te bellen met 06-27061942.

Namens gemeente Rheden

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen