Lezing door kunsthistoricus Clim Wijnands bij Ons Raadhuis in Velp

Foto: El Greco

VELP – Op 24 februari geeft kunsthistoricus Clim Wijnands een lezing bij Ons Raadhuis aan de Nieuwstraat 1 te Velp.

Doménikos Theotokópoulos (1541-1614) was een van de meest uitzonderlijke schilders van de zestiende eeuw. Hij werd geboren op Kreta, waar hij op jonge leeftijd al iconen schilderde, vertrok als twintiger naar Venetië, hield zich een aantal jaren op in de intellectuele kringen van Rome en vertrok in 1577 naar het Spaanse Toledo, waar hij uitgroeide tot de meest gewilde kunstenaar van de stad en bekend kwam te staan als El Greco.

Als een waar multicultureel genie wist El Greco de beeldtaal van zijn geboortestreek te vermengen met Venetiaanse kleur, Romeinse grandeur en Spaanse mystiek om zo tot een unieke stijl te komen die eerder expressionistisch als zestiende-eeuws te noemen is. Al tijdens zijn leven waren zijn ‘bizarre’ werken en zijn flamboyante persoonlijkheid mikpunt van spot en na zijn dood werd hij snel vergeten. Uiteindelijk waren het moderne kunstenaars zoals Picasso en de Duitse expressionisten die in El Greco een geestelijk vader zagen en had zijn werk vier eeuwen na zijn dood grote invloed op de ontwikkeling van moderne kunst.

Informatie:

  • Wat: Lezing bij Ons Raadhuis
  • Waar: Ons Raadhuis, Nieuwstraat 1, Velp
  • Wanneer: 24 februari 2023
  • Tijd: 11.15 – 12.30 uur
  • Prijs: € 5,- (leden € 3,70)
  • Meer info: www.onsraadhuis.com

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen